Po dlhej uvahe som sa rozhodol pre 82mm piesty a to hlavne z dovodu vysokého spalovacieho tlaku ako aj použití novej DTT generacie variabilného turboduchadla schopného pracovat v optimalnom režime aj pri 4baroch plniaceho tlaku.
ak si zoberiete že origo mahle piesty na toto auto stoja 4730Czk kus tak to nie je žiadny extrem. Pre mna je doležitá hlavne celková váha piestu a použité komponenty ako napr. piestne kružky odlahčené čapy a pod. Ak ušetrím váhu na 4 piestoch znizim straty a dostanem výkon bez potreby vačšej davky paliva, ak dam Hčka ojnice kde takisto ušetrim na váhe a pridam na pevnosti a to všetko na zosilnených ložiskách zase mam výkon. Omega komora je takisto prepracovaná a statický kompresný pomer je optimum pre tlak 2.8bar.
Ak si zoberiem že napr. Fabia RS ma najazdených 150tis km tak výbrus a osadenie nových piestov je tiež riešením zvlast ak vedlajším prejavom je zvýšenie výkonu.
včelař píše:Myslíš si že pří otáčkách 4-5tis/min Tě vytrhne nějakych 15-20 gr?
Váha piestu generuje zataženie okolo 1800kg na ojnicu a to pri otačkach 4600. Ak si zoberiete 4 valec tak je to 7200kg teda ak znižim hmotnost radikálne pomozem motoru a hlavne jeho životnosti ako aj výkonu. Sila ojnice je hlavne v ojnicnych skrutkach pretože nie výkon trha a ničí ojnice ale zmena pohybu v HU a DU. Váha piestu pri zmenu pohybu v HU generuje obrovské pretaženie rádovo v tisíckach G ale nie na ojnicu ale na ojnicné skrutky, spalovaci tlak prenasa teleso ojnice. Ja len znižujem zataženie a znižujem straty motora a to je výkon ktorý sa straca.....najlepší tuning motora je znižovanie strat a zlepšenie efektivity.
Já jsem u svého upraveného motoru na Ladě vyrovnával hmotnost pístové skupiny na 0,2g. A to je benzinový motor s kompresním poměrem cca 10:1 a bez turba. Takže u takového motoru jako je TDi je to potřeba ještě přesněji.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008) Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012) Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Ty půlgramy a gramy mají smysl u motoru který točí třeba 8-9tis.ot,má třeba 300-400gr těžkou ojnici a cca 250gr píst a kroužky.Jestli jsi měl někdy rozebraný nafťák tak asi víš co to tam váží a z toho je těch pár gramů opravdu nepodstatných.Aspoň pro tyhle otáčky.Nemyslím tím vyvážení na stejnou váhu mezi sebou,to trochu smysl má.Nebo to zkus cvičně spočítat a uvidíš ten rozdíl.Jinak toho opravdu moc nevím.
podla mna tie polgrami maju zmysel, a to dost velky, si zober ze ked ti to toci 4000ot\min tak to mas 66x za sekundu a ked to odlahcis tak usetris energiu ktoru by si musel vynalozit aby si tu hmotnost musel 66krat za sekundu vytlacit hore a dole, to je podla mna dost vela!!!
Takzed drzim palce, potom daj vediet ako sis tym dopadol
no,taky bych ty půlgramy asi neřešil, když jsem ty písty z PD AUY vážil,tak měl bez kroužků a čepu cca 550g,takže 10 g dělá 2%....
dal jsem tam jiný písty z jinýho motoru, byly o přesně 10 g těžší, mají silnější dno. Nic jsem samozřejmě nepoznal a už jsem na to najel přes 60 tis, z toho 40 tis po reeshačipu (celkem má motor 240 tis)
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru. KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS