[quote="jm"]Tak tohle jsem nějak nepobral prosím o vysvětlení
Hlavu u čerpadla mám z 1.9TDi, píst průměr 10mm.]
Co je na tom nejasného? Origo má Xantie 1.9TD ve vstřikovací hlavě čerpadla pístek průměr 9mm. Mám na autě čerpadlo z BX 1.8TD a to mělo dokonce origo pístek 8mm. Mám tam vstřikovací hlavu z Oktávky, která má pístek průměr 10mm. Je to lepší, že má v případě opotřebení ještě rezervu množství vstřikované nafty a taky to mají rádi tuningáři na zvyšování výkonu, tj. množství vstřikované nafty. A ještě nějaké drobnosti, co mi říkal čerpadlář, ale ty už si nepamatuju. Vstřikovací hlavy čerpadel Bosch se dají mezi sebou bez problémů prohazovat, jde jen o to pak umět nastavit čerpadlo. Vyběhanou hlavu poznáš tak, že studené to chytá OK a teplé to nejde natočit. Pomůže polít hlavu studenou vodou a pak startovat.
Na MEŘO jedím taky, ale spíš na friťák a na ten mi to jede o dost lépe, než na naftu, lépe to tahá a pocitově má ten motor o pár koní více a spotřeba cca stejná. Volnoběh je na friťák vyšší, než na naftu. Žhavky se na něm mění blbě, to je pravda, ty 2 za čerpadlem a hlavně ta poslední u rozvodů. Koupil jsem ale NGK a jsem s nima spokojený, mám je tam už asi 3 roky a jsou OK. Předtím byly Bosche a nebyly nic moc, odešly asi po roce a půl. Spousta mechaniků říká, že Boschky už nejsou tak dobré, jako bývaly a doporučovali mi právě ty NGK. Jednou za pár let tu výměnu žhavek ale přežiju.
K tomu srovnání 1.9 TD od VW a PSA je něco málo tady hned na začátku článku, ale spíš tam srovnávají HDi a TDi...
http://janhajekhajek.blog.idnes.cz/c/20 ... o-Hdi.html Jezdil jsem s oběma motory a výkonově je na tom PSA o něco lépe, spotřeba cca stejná.
Mně se líbí víc kombík, ale to je věc názoru. Záleží, co od toho auta chceš. Xantie 2 (od r. 98 ) je hezčí, než verze před faceliftem(do r. 97), ale to je pro mě priorita asi tak č. 264, kterou neřeším, rozhodující jsou pro mě užitné vlastnosti a kolik za to. Takže pro mě jasně kombík a jestli X1, nebo X2 už mě fakt netrápí

Když už motor od VW, tak vezmi 1.9TDi s rotačkou, nic jiného bych nebral. Je asi jedno, jestli starší řadu motorů A3(např. Golf 3), nebo novější A4(Golf 4, Octavia).
Ideální by bylo HDi, ale s rotačkou a ne s railem...njn, ale u PSA skočili bohužel od komůrkáčů s rotačkou rovnou k přímovstřikům, ale už s railem a dle mého nejlepší variantu HDi, ale s rotačkou přeskočili(emise, výkon)

...