Dotaz na elektrikáře - panelák
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Dotaz na elektrikáře - panelák
Pánové, kdo rozumíte elektrice - bydlíme v paneláku, který i když není nejstarší, využívá všechny bezpečnostní pecky, které byly v době stavby.
Jedná se mi (hlavně) o zásuvky - veškerá instalace má pouze 2 dráty, tj. ochrana nulováním. A mne zajímá, zda existuje možnost (bez investic převyšujících cenu bytu), jak použít buď přímo proudový chránič a nebo něco podobného, protože jedinou "ochranu" poskytují 16A jističe. A to je tak dobré max. na tvrdej zkrat a ne na dotyk.
Díky
Jedná se mi (hlavně) o zásuvky - veškerá instalace má pouze 2 dráty, tj. ochrana nulováním. A mne zajímá, zda existuje možnost (bez investic převyšujících cenu bytu), jak použít buď přímo proudový chránič a nebo něco podobného, protože jedinou "ochranu" poskytují 16A jističe. A to je tak dobré max. na tvrdej zkrat a ne na dotyk.
Díky
- frantacech
- Aktivista
Odpovědi: 0
hliník se má co půlroku dotahovat ale doporučuju rekonstrukci do mědi kdyžtak napiš uživateli variant ten ti to poví odborně...
Oct ALH 66Kw-4??Nm 1??PS
klika,písty,ojnice,saní ARL včetně IC,vedení 60mm,turbo Hybrid-Oleg,trysky PP764+11mm hlava DPF ON
SW Dieselpower
jednohmota+HDS57převodovka hybrid LHW,brzdy CupraR 323mm př. 288x22mm zad. CO JEDE MUSi BRZDIT!
klika,písty,ojnice,saní ARL včetně IC,vedení 60mm,turbo Hybrid-Oleg,trysky PP764+11mm hlava DPF ON
SW Dieselpower
jednohmota+HDS57převodovka hybrid LHW,brzdy CupraR 323mm př. 288x22mm zad. CO JEDE MUSi BRZDIT!
Jo, téměř vše je v hliníku. V současnosti jsem vyměnil za měď pouze napájení jádra - zásuvky pro kuchyň a koupelnu. Na ostatní není chuť, navíc doufám, že už dlouho v bytě nebudeme.
Zásuvky, jističe apod. kontroluji (utahuji) cca po půl roce a vždy to bylo zatím ok.
A pokud by se celá elektrika vyměnila, je možné přidat proudový chránič i když je celý panelák zapojený v původním zapojení (sám nevím, jak je to udělané mimo byt)?
Jinak zásuvky s integrovaným proudovým chráničem jsem našel, chtějí za to cca 1500Kč/ks, to tak možná bych dal do koupelny.
Zásuvky, jističe apod. kontroluji (utahuji) cca po půl roce a vždy to bylo zatím ok.
A pokud by se celá elektrika vyměnila, je možné přidat proudový chránič i když je celý panelák zapojený v původním zapojení (sám nevím, jak je to udělané mimo byt)?
Jinak zásuvky s integrovaným proudovým chráničem jsem našel, chtějí za to cca 1500Kč/ks, to tak možná bych dal do koupelny.
podle mě by bylo nejlepší vzít někoho znalého a správceho aby ti otevřel tu plechovou bednu stupaček co je na chodbě. Pokud tam nebude zemnící drát jsi v prdeli. A tahat novou elektriku je spíš na GO celýho paneláku.
Možná bych se zeptal správce, co ten o tom ví a popřípadně vyvolat nějakou rekonstrukci celkovou na rozvody. Před dvěma roky jsem tahal novou elektriku v paneláku a nebylo to hrozný. Nejhorší bylo asi tak přívodní vedení z venku do pojistkovky protože si někdo vymyslel že chce CYKY 4x10... roztahat to pak po panelovým bytě je otázka max tří dnů se vším všudy. Ty vzdálenosti jsou prkotina. Jo a blbě se to dělá za provozu bytu.
Cena i s vypínačema a zásuvkama byla cca do 20 000Kč.
Možná bych se zeptal správce, co ten o tom ví a popřípadně vyvolat nějakou rekonstrukci celkovou na rozvody. Před dvěma roky jsem tahal novou elektriku v paneláku a nebylo to hrozný. Nejhorší bylo asi tak přívodní vedení z venku do pojistkovky protože si někdo vymyslel že chce CYKY 4x10... roztahat to pak po panelovým bytě je otázka max tří dnů se vším všudy. Ty vzdálenosti jsou prkotina. Jo a blbě se to dělá za provozu bytu.
Cena i s vypínačema a zásuvkama byla cca do 20 000Kč.
jestli se můžu zepatat tak na baraku sem měl starý keramický pojistky
ty sem vyměnil za 16A-B jističe tedka mám problém když svařuju že obačys to vyhodí jističe
plánuju dílnu ve které bude soustruh
a ještě mi budou měnit vedení na barák (mám starý hrábě na třeše a chcou dávat připojku jenom samonosnej kabel )
jaký jističe si mám koupit aby když budu brzdit motorem nevylítávaly
nebudou s tim samonosným kabelem problémy při zátěži ?
budu dělat novou střechu a mám z toho špatný spaní
díky
ty sem vyměnil za 16A-B jističe tedka mám problém když svařuju že obačys to vyhodí jističe
plánuju dílnu ve které bude soustruh
a ještě mi budou měnit vedení na barák (mám starý hrábě na třeše a chcou dávat připojku jenom samonosnej kabel )
jaký jističe si mám koupit aby když budu brzdit motorem nevylítávaly
nebudou s tim samonosným kabelem problémy při zátěži ?
budu dělat novou střechu a mám z toho špatný spaní
díky
--775914666--stačí zavolat
, Berlingo 1.9D Prasečák + MB-OM604 SUPERTURBODIESEL

-
- Aktivista
Ano, prodává se to (např. ABB), jako proudový chránič to funguje (co jde jedním drátem tam se musí druhým vracet zpět +-30mA), ale o naprostém souladu s naší normou bych si dovolil velmi polemizovatvariant píše:Chránič se dá zapojit na dva dráty a to tak že se dá zasuvka s proudovým
chráničem ale není nejlevnější je lepší udělat vše nový a do mědi stejně by to dlouho
nevydrželo hliník stojí za prd.

HNLW453 píše:... Pokud tam nebude zemnící drát jsi v prdeli.
To je merito věci, dle normy to lze udělat od určitého uzemněného bodu (např. podružný rozvaděč), respektive dnes pouze komplet celé...

GIV Variant TDi ???kW
Však jsem to řešil a von tam nakonec byl ale nebýt správce tak jsme to nevyřešili. Byl tam sólo přidávanej později kvůli právě takovým rekonstrukcím a neměl zelenožlutou barvu, byl celej takovej světle tyrkysově modrej.Slavkov píše:HNLW453 píše:... Pokud tam nebude zemnící drát jsi v prdeli.
To je merito věci, dle normy to lze udělat od určitého uzemněného bodu (např. podružný rozvaděč), respektive dnes pouze komplet celé...
K tomu baráku: Tam ti asi budou dávat hliník 16mm2, takže maximální zatížitelnost cca 55-61A... Zde bych doporučoval provést montáž dvou skříní, tak aby v jedné bylo míň citlivé fíčko a za ním jističe pro továrnu a hlavní domovní vedení aby z této krabice procházelo do druhé skříně kde budeš mít již citlivé fíčko a okruhy probydlení.
Prostě aby ti zbytečně továrna nevyhazovala byt.

To či sú na chodbe dva drôty ( sieť TTC ) je jedno. Namotuješ chránič a z neho už idú vodiče tri ( sieť TNS ) a už to tak musí ísť až ku zásuvke. Ako elektrikár by som poradil vymeniť aspoň zásuvkové obvody za nové. Hlavným problémom býva v paneláku dotiahnuť kábel ku stropným svietidlám. Ináč je asi najlepšie viesť káble v podlahe popri stene, tam býva drevená lišta ktorá sa vyhodí a drážka sa prípadne rozšíri. Ináč je to ale pakáreň- sekanie do panelu. Za čas vysekania panelového bytu vysekáme bežný rodinný dom

-
- Aktivista
nebulus, předpokládám, že i u vás vycházíte ze stejné EN a předpokládám, že v tomto se ČSN a STN moc lišit nebudou, tudíž jako elektrikář zajisté víš, že v místě, kde to uděláš musíš mít uzemnění, prostě zemníme bod rozdělení PEN na PE a N
Navíc takto to šlo dělat donedávna např. při rekonstukci - přístavbě, že jsi prostě přidal patro v něm podružný rozvaděč s uzemněním a od něj už po třech drátech... dnes již ani toto (v CZ) legálně udělat nelze...

GIV Variant TDi ???kW
Nechci se nějak dotýkat zkušenosti nebuluse, ale v paneláku, pokavaď tam má starou elektriku, jde krásně vytrhat a nebo protáhnout kus za kus (třeba za dveřníma zárubněma). A pokud by jsi chtěl opravdu nové rýhy tak na to se používá drážkovačka, je to flexa s krytem kde máš vedle sebe 3-x kotoučů (podle šířky drážky) a otvor pro hadici vysavače a jedeš, sousedi ob byt pomalu ani nebudou vědět že něco děláš.