Dotaz na elektrikáře - panelák

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

boobika
Aktivista
Odpovědi: 0

Dotaz na elektrikáře - panelák

Příspěvek od boobika »

Pánové, kdo rozumíte elektrice - bydlíme v paneláku, který i když není nejstarší, využívá všechny bezpečnostní pecky, které byly v době stavby.

Jedná se mi (hlavně) o zásuvky - veškerá instalace má pouze 2 dráty, tj. ochrana nulováním. A mne zajímá, zda existuje možnost (bez investic převyšujících cenu bytu), jak použít buď přímo proudový chránič a nebo něco podobného, protože jedinou "ochranu" poskytují 16A jističe. A to je tak dobré max. na tvrdej zkrat a ne na dotyk.

Díky
ROMEK
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od ROMEK »

Ked tam mas hlinikove kable tak urcite sprav rekonstrukciu elektriny
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE
frantacech
Aktivista

Příspěvek od frantacech »

na 2 dratu nejde zapojit proudovy chranic

bud cele nove rozvody do medi se vsim nebo nechat byt a jen kontrolovat jednou za par let zasuvky a jistic a dotahovat sroubky protoze hlinik tece.
ObrázekRUN With The BULLS And HUNT With The BEARS....
Ladas
Aktivista

Příspěvek od Ladas »

hliník se má co půlroku dotahovat ale doporučuju rekonstrukci do mědi kdyžtak napiš uživateli variant ten ti to poví odborně...
Oct ALH 66Kw-4??Nm 1??PS
klika,písty,ojnice,saní ARL včetně IC,vedení 60mm,turbo Hybrid-Oleg,trysky PP764+11mm hlava DPF ON
SW Dieselpower
jednohmota+HDS57převodovka hybrid LHW,brzdy CupraR 323mm př. 288x22mm zad. CO JEDE MUSi BRZDIT!
variant
Přispěvovatel

Příspěvek od variant »

Chránič se dá zapojit na dva dráty a to tak že se dá zasuvka s proudovým
chráničem ale není nejlevnější je lepší udělat vše nový a do mědi stejně by to dlouho
nevydrželo hliník stojí za prd.
boobika
Aktivista

Příspěvek od boobika »

Jo, téměř vše je v hliníku. V současnosti jsem vyměnil za měď pouze napájení jádra - zásuvky pro kuchyň a koupelnu. Na ostatní není chuť, navíc doufám, že už dlouho v bytě nebudeme.
Zásuvky, jističe apod. kontroluji (utahuji) cca po půl roce a vždy to bylo zatím ok.

A pokud by se celá elektrika vyměnila, je možné přidat proudový chránič i když je celý panelák zapojený v původním zapojení (sám nevím, jak je to udělané mimo byt)?

Jinak zásuvky s integrovaným proudovým chráničem jsem našel, chtějí za to cca 1500Kč/ks, to tak možná bych dal do koupelny.
ROMEK
Aktivista

Příspěvek od ROMEK »

Ked mas v plane ist odtial prec tak to nema cenu rekonstruovat asi by sem dal tu zasuvku s prud chranicem len do kupelky
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE
HNLW453
Přispěvovatel

Příspěvek od HNLW453 »

podle mě by bylo nejlepší vzít někoho znalého a správceho aby ti otevřel tu plechovou bednu stupaček co je na chodbě. Pokud tam nebude zemnící drát jsi v prdeli. A tahat novou elektriku je spíš na GO celýho paneláku.

Možná bych se zeptal správce, co ten o tom ví a popřípadně vyvolat nějakou rekonstrukci celkovou na rozvody. Před dvěma roky jsem tahal novou elektriku v paneláku a nebylo to hrozný. Nejhorší bylo asi tak přívodní vedení z venku do pojistkovky protože si někdo vymyslel že chce CYKY 4x10... roztahat to pak po panelovým bytě je otázka max tří dnů se vším všudy. Ty vzdálenosti jsou prkotina. Jo a blbě se to dělá za provozu bytu.
Cena i s vypínačema a zásuvkama byla cca do 20 000Kč.
bombastiq
Aktivista

Příspěvek od bombastiq »

jestli se můžu zepatat tak na baraku sem měl starý keramický pojistky
ty sem vyměnil za 16A-B jističe tedka mám problém když svařuju že obačys to vyhodí jističe

plánuju dílnu ve které bude soustruh

a ještě mi budou měnit vedení na barák (mám starý hrábě na třeše a chcou dávat připojku jenom samonosnej kabel )

jaký jističe si mám koupit aby když budu brzdit motorem nevylítávaly
nebudou s tim samonosným kabelem problémy při zátěži ?

budu dělat novou střechu a mám z toho špatný spaní
díky
--775914666--stačí zavolat :) , Berlingo 1.9D Prasečák + MB-OM604 SUPERTURBODIESEL
Jarda S.
Aktivista

Příspěvek od Jarda S. »

záleží co za soustruh plánuješ ;) (výkon motoru) podle toho bych volil 25-32 C nebo D
Navara 2.5dci 126kw
Passat AVF 96kw
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

variant píše:Chránič se dá zapojit na dva dráty a to tak že se dá zasuvka s proudovým
chráničem
ale není nejlevnější je lepší udělat vše nový a do mědi stejně by to dlouho
nevydrželo hliník stojí za prd.
Ano, prodává se to (např. ABB), jako proudový chránič to funguje (co jde jedním drátem tam se musí druhým vracet zpět +-30mA), ale o naprostém souladu s naší normou bych si dovolil velmi polemizovat 8)
HNLW453 píše:... Pokud tam nebude zemnící drát jsi v prdeli.

To je merito věci, dle normy to lze udělat od určitého uzemněného bodu (např. podružný rozvaděč), respektive dnes pouze komplet celé... 8)
GIV Variant TDi ???kW
HNLW453
Přispěvovatel

Příspěvek od HNLW453 »

Slavkov píše:
HNLW453 píše:... Pokud tam nebude zemnící drát jsi v prdeli.

To je merito věci, dle normy to lze udělat od určitého uzemněného bodu (např. podružný rozvaděč), respektive dnes pouze komplet celé... 8)
Však jsem to řešil a von tam nakonec byl ale nebýt správce tak jsme to nevyřešili. Byl tam sólo přidávanej později kvůli právě takovým rekonstrukcím a neměl zelenožlutou barvu, byl celej takovej světle tyrkysově modrej.

K tomu baráku: Tam ti asi budou dávat hliník 16mm2, takže maximální zatížitelnost cca 55-61A... Zde bych doporučoval provést montáž dvou skříní, tak aby v jedné bylo míň citlivé fíčko a za ním jističe pro továrnu a hlavní domovní vedení aby z této krabice procházelo do druhé skříně kde budeš mít již citlivé fíčko a okruhy probydlení.

Prostě aby ti zbytečně továrna nevyhazovala byt. (hm)
nebulus
Přispěvovatel

Příspěvek od nebulus »

To či sú na chodbe dva drôty ( sieť TTC ) je jedno. Namotuješ chránič a z neho už idú vodiče tri ( sieť TNS ) a už to tak musí ísť až ku zásuvke. Ako elektrikár by som poradil vymeniť aspoň zásuvkové obvody za nové. Hlavným problémom býva v paneláku dotiahnuť kábel ku stropným svietidlám. Ináč je asi najlepšie viesť káble v podlahe popri stene, tam býva drevená lišta ktorá sa vyhodí a drážka sa prípadne rozšíri. Ináč je to ale pakáreň- sekanie do panelu. Za čas vysekania panelového bytu vysekáme bežný rodinný dom
(LOL)
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

nebulus, předpokládám, že i u vás vycházíte ze stejné EN a předpokládám, že v tomto se ČSN a STN moc lišit nebudou, tudíž jako elektrikář zajisté víš, že v místě, kde to uděláš musíš mít uzemnění, prostě zemníme bod rozdělení PEN na PE a N 8) Navíc takto to šlo dělat donedávna např. při rekonstukci - přístavbě, že jsi prostě přidal patro v něm podružný rozvaděč s uzemněním a od něj už po třech drátech... dnes již ani toto (v CZ) legálně udělat nelze...
GIV Variant TDi ???kW
HNLW453
Přispěvovatel

Příspěvek od HNLW453 »

Nechci se nějak dotýkat zkušenosti nebuluse, ale v paneláku, pokavaď tam má starou elektriku, jde krásně vytrhat a nebo protáhnout kus za kus (třeba za dveřníma zárubněma). A pokud by jsi chtěl opravdu nové rýhy tak na to se používá drážkovačka, je to flexa s krytem kde máš vedle sebe 3-x kotoučů (podle šířky drážky) a otvor pro hadici vysavače a jedeš, sousedi ob byt pomalu ani nebudou vědět že něco děláš. (crazy)
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“