Pomoc s přepisem vozu

co se jinam nevešlo/nehodilo - ohledně aut

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Marek77
Aktivista
Odpovědi: 0

Pomoc s přepisem vozu

Příspěvek od Marek77 »

Před nedávnem jsme od tchánů dostali Matiza k trvalému užívání. Prakticky řečeno byl nám věnován - na dojezdění.

Nyní se řeší problematika změny vlastnictví. Je tu několik variant:

Já bych nerad zbytečně platil eko výpalné, tím méně, když je to v rodině, proto jsem navrhl, že by tchán zůstal majitelem vozu i nadále a my jej pouze užívali. Tchán by se auta rád zbavil, zejména pokud se týká odpovědnosti z jeho dalšího provozu.

Proto se zeptám:

1. Je nutné auto přepisovat ve smyslu změny majitele? Prý existuje pojem Majitel a pojem Provozovatel. Majitel je uveden v TP, provozovatel v OTP. Je tohle pravda?
2a. Pokud je to pravda, jak, co a kde se přepisuje?
2b. Pokud je to pravda, platí se v takovém případě eko výpalné?
3. Pokud by toto šlo, tchán by zůstal majitelem vozu a moje paní provozovatelem - dá se předpokládat, že odpovědnost z provozu půjde za provozovatelem a nikoli majitelem vozu?
4. Může v takovém případě být pojistníkem vozidla v povinném ručení třetí (další) osoba (tady já)?

Moje představa, která (i když možná poněkud krkolomně) plyne z toho, co jsem napsal - tchán nadále majitelem, moje paní provozovatelem, já pojistníkem povinného ručení. Tohle pouze v případě, že bychom se vyhnuli eko výpalnému.

Jde to takto, nebo je nutné auto úplně přepsat na moji paní, včetně tří tisíc výpalného?
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
marena tdi
Aktivista

Re: Pomoc s přepisem vozu

Příspěvek od marena tdi »

Marek77 píše:Před nedávnem jsme od tchánů dostali Matiza k trvalému užívání. Prakticky řečeno byl nám věnován - na dojezdění.

Nyní se řeší problematika změny vlastnictví. Je tu několik variant:

Já bych nerad zbytečně platil eko výpalné, tím méně, když je to v rodině, proto jsem navrhl, že by tchán zůstal majitelem vozu i nadále a my jej pouze užívali. Tchán by se auta rád zbavil, zejména pokud se týká odpovědnosti z jeho dalšího provozu.

Proto se zeptám:

1. Je nutné auto přepisovat ve smyslu změny majitele? Prý existuje pojem Majitel a pojem Provozovatel. Majitel je uveden v TP, provozovatel v OTP. Je tohle pravda?
2a. Pokud je to pravda, jak, co a kde se přepisuje?
2b. Pokud je to pravda, platí se v takovém případě eko výpalné?
3. Pokud by toto šlo, tchán by zůstal majitelem vozu a moje paní provozovatelem - dá se předpokládat, že odpovědnost z provozu půjde za provozovatelem a nikoli majitelem vozu?
4. Může v takovém případě být pojistníkem vozidla v povinném ručení třetí (další) osoba (tady já)?

Moje představa, která (i když možná poněkud krkolomně) plyne z toho, co jsem napsal - tchán nadále majitelem, moje paní provozovatelem, já pojistníkem povinného ručení. Tohle pouze v případě, že bychom se vyhnuli eko výpalnému.

Jde to takto, nebo je nutné auto úplně přepsat na moji paní, včetně tří tisíc výpalného?
To si trochu pletes ne ?
Tohle funguje pouze u pojistky ale ne u prepisu .
Audi A3 Sportback 1.9 PD BXE 186 ps , sw TDI FUN , TSB 220 Turbosport , exhaust by Marena
EX- Octavia combi Tdi AGR 261 ps
cacinek
Přispěvovatel

Příspěvek od cacinek »

Je mozny to tak udelat, majitel zustane, provozovatel se zapise na urade za 50kc a pojistnik muze bejt kdo chce. Vypalny se v tom pripade zadny neplati.
Bugs.Bunny
Aktivista

Příspěvek od Bugs.Bunny »

Me to prijde dost slozity.
Napsane to .muze byt na tchana a povinne muze uzavrit kdokoliv.
Myslim si, ze pokud by byl nejaky problem, napr zpusobeni skody bez pov. ruceni, bude to vymahano z vlastnika vozidla. Tzn. tchan by se odpovednosti stejne nezbavil.
......pokud by ti auto den pred nehodou neprodal :)
http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... light=bugs

----------------777 32 60 32----------------
titan0306
Aktivista

Příspěvek od titan0306 »

Bugs.Bunny píše:Me to prijde dost slozity.
Napsane to .muze byt na tchana a povinne muze uzavrit kdokoliv.
Myslim si, ze pokud by byl nejaky problem, napr zpusobeni skody bez pov. ruceni, bude to vymahano z vlastnika vozidla. Tzn. tchan by se odpovednosti stejne nezbavil.
......pokud by ti auto den pred nehodou neprodal :)
Tak pozor, v pátek byl bratr dohlašovat auto a nastal konflikt s tím že vlastník byl jiný než pojistník. Prý od nového roku musí být pojistník shodný s vlastníkem nebo provozovatelem. Nechtěli mu to přihlásit dokud jsem se nezhádal a byl jsem vykázán, ale přihlásili to s tím, že si to stejně musí předělat.
Tel:776005385 Nový Bor
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

To je ale totální kravina, protože povinné ručení děláš po přepisu, takže jim je do toho úplný hovno. Navíc povinné ručení je věcí pojišťovny, nikoli úřadu.
Vici
Aktivista

Příspěvek od Vici »

od 1.1 je všechno úplně jinak... "lepší"
Ladas
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Ladas »

asi by bylo nejjednoduší se s tchánem dohodnout dávat mu ročne pojistku a jezdit do záhuby vozu nebo smrti tchána (pak bude dědické řízení a myslím že se tím ekovýpalný omrdá)
Oct ALH 66Kw-4??Nm 1??PS
klika,písty,ojnice,saní ARL včetně IC,vedení 60mm,turbo Hybrid-Oleg,trysky PP764+11mm hlava DPF ON
SW Dieselpower
jednohmota+HDS57převodovka hybrid LHW,brzdy CupraR 323mm př. 288x22mm zad. CO JEDE MUSi BRZDIT!
Jarda S.
Aktivista

Příspěvek od Jarda S. »

já bych jenom změnil provozovatele, tim půjdou všechny průsery (automatický měření rychlosti atd...) za manželkou a ne za tchánem ;)
Navara 2.5dci 126kw
Passat AVF 96kw
marena tdi
Aktivista

Příspěvek od marena tdi »

Marek77 píše:To je ale totální kravina, protože povinné ručení děláš po přepisu, takže jim je do toho úplný hovno. Navíc povinné ručení je věcí pojišťovny, nikoli úřadu.
Kdyz si jdes auto prihlasit MUSIS mit hotove povinne ruceni . Bez nej ti to neprihlasi .
Ted od noveho roku kdyz jdes auto odhlasit na noveho majitele potrebujes mit od nej plnou moc a udelanou pojistku jinak to auto neodhlasis respektive neprepises.( POLOPREVOD ZANIKL )
Audi A3 Sportback 1.9 PD BXE 186 ps , sw TDI FUN , TSB 220 Turbosport , exhaust by Marena
EX- Octavia combi Tdi AGR 261 ps
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Kdybych to chtěl přepsat, vzal bych tchána s sebou. Na to nepotřebuju plnou moc, proboha!!!

Auto nebude v žádném případě psané na mě. Buď zůstane na tchána, nebo bude napsáno na moji paní. Ovšem v každém případě pojistka povinného ručení bude na mě.

U nás je to trochu složitější.....

Zeptám se úplně jasně: Je legislativně možná alternativa, že tchán bude majitel, moje paní provozovatel a já pojistník? A vyhnu se tím placení výpalného?
Pokud to možné není, nebo pokud bych se tím nevyhnul výpalnému, zůstalo by to tak, jak to je - tchán by zůstal majitel (nic by se nepřepisovalo a nechalo se to tak, jak to nyní je), jen pojistka by byla psaná na mě.
pepe276
Aktivista

Příspěvek od pepe276 »

Zavolej na váš úřad na dopravák, pokud možno mimo úřední den, aby ti to zvedli a měli by ti říct, jak to oni chtějí a co je možné a co ne. Každý úřad je stát ve státě a i když je to podle jednoho zákona, tak si to každý úřad upraví po svém a co ti někde projde, jinde nemusí.
Peugeot Boxer 2.5TDi THX 79kW 1998
Peugeot 106 1.0 CDZ 37kW 1998
Citroen Jumpy 1.9TD 68 kW 1997
Citroen Berlingo 1.9D 51 kW 2000
Vici
Aktivista

Příspěvek od Vici »

jak jsem už psal od 1.1. 2015 je skoro vše úplně jinak. Zavolat nebo zajít na dopravku a tam ti řeknou co a jak, pokud to teda ví aspoň oni..
cacinek
Přispěvovatel

Příspěvek od cacinek »

Marek77 píše:Kdybych to chtěl přepsat, vzal bych tchána s sebou. Na to nepotřebuju plnou moc, proboha!!!

Auto nebude v žádném případě psané na mě. Buď zůstane na tchána, nebo bude napsáno na moji paní. Ovšem v každém případě pojistka povinného ručení bude na mě.

U nás je to trochu složitější.....

Zeptám se úplně jasně: Je legislativně možná alternativa, že tchán bude majitel, moje paní provozovatel a já pojistník? A vyhnu se tím placení výpalného?
Pokud to možné není, nebo pokud bych se tím nevyhnul výpalnému, zůstalo by to tak, jak to je - tchán by zůstal majitel (nic by se nepřepisovalo a nechalo se to tak, jak to nyní je), jen pojistka by byla psaná na mě.

Jde to!!!
d.d.t
Přispěvovatel

Příspěvek od d.d.t »

jak kde protoze tady v prdelakove jakmile se neshoduje pojistnik s provozovatelem nejde nic a pres to vlak nejede na urade jedine co je obmekci je shoda pojistnika s provozovatelem :roll:
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o autech“