cesta do chorvatska

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

mjanulik
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

cesta do chorvatska

Příspěvek od mjanulik »

Jeli jste někdo loni nebo se chystáte i letos do Chorvatska?
Cestu přes Rakousko + Slovinsko znám,tak mě zajímá spíše cesta Slovensko a Madarsko,zda se kvuli poplatkům vyplatí nebo je to šumák díky
nebulus
Přispěvovatel

Příspěvek od nebulus »

Minulý rok sme išli dve autá z Bratislavy do Paklenice a jedno cez Rakúsko a Slovinsko a druhé cez Maďarsko. Cesta cez Maďarsko bola lepšia ( menej áut
) a rýchlejšia (bez zápchy v Slovinsku a pri Viedni ).
Bobanius
Přispěvovatel

Příspěvek od Bobanius »

Jezdím do Chorvatska od roku 2000 a jezdím přes maďary. Myslím že se rok od roku zlepšují ,co se týká kvality cest. Každoročně přidávají nové úseky.
Pro mne pohodové cestování, ale je to věc názoru.
Poplatky dálniční známka Slovensko a pak až mýtné v Chorvatsku.
OI 1.9 Tdi 66Kw ALH, Sprint 764, Jednohmota od Ladase, stříbrné combi, 4 x Brembo max , desky textar, puky TT , Trippling , Egr-Off.
mjanulik
Přispěvovatel

Příspěvek od mjanulik »

Bobanius píše:Jezdím do Chorvatska od roku 2000 a jezdím přes maďary. Myslím že se rok od roku zlepšují ,co se týká kvality cest. Každoročně přidávají nové úseky.
Pro mne pohodové cestování, ale je to věc názoru.
Poplatky dálniční známka Slovensko a pak až mýtné v Chorvatsku.
A cesta v Maďarsku je jen po okrskách,tam nemají žádné zpoplatněné úseky?A jedeš i kolem Balatonu?
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Běžně se jezdí FREE přes HU po silnici 86 (od 1.1.2015 byla zpoplatněna v jednom úseku a opět není)... nepříjemný je od 1.1.2015 zpoplatněný úsek hned od SVK hranic, jedná se o M15 a M1 (ty byly do loňska po odbočku na Csornu zdarma - do 3,5t) a totéž M70 dole u HR hranic...
Víc toho nejdeš zde (jsem tam pod stejným nickem): http://forum.ihvar.cz/read.php?4,165286,page=49
Prolistuj si pár stránek zpět a najdeš tam (dle mého názoru) lepší letošní FREE variantu tzn. raději od Břeclavi přes AT (49, 51) - Pamhagen - Fertőd - Sárvár...
Samozřejmě se dá jet přes HU i placená dálniční varianta... je cca o 100km delší než po 86... časově to vyjde nastejno...

Pak je dobrá a rychlá varianta po AT dálnicích na S31... šum do HU Szombathely - Goričan a dál HR dálnice... akorát letos již s objezdem M70 8)
Vyhneš se SLO i přeplněné cestě nad Zagrebem... dle mě lepší, než objíždět SLO dálnici přes Ptuj a podobné varianty.
Samozřejmě od Szombathely to můžeš střihnout bezplatně přes SLO Mursko Središće - Čakovec nebo Varaždin a dále opět HR dálnice... toto moc nedoporučuji majitelům Passatů, neboť SLO je rádi lustrují...

Samozřejmě záleží, kdy chceš jet, zda v klasické turnusové špičce nebo ne... podle toho má či nemá smysl vymýšlet trasy... třeba včetně objezdu zacpaného Lučka apod.
GIV Variant TDi ???kW
boobika
Aktivista

Příspěvek od boobika »

nevýhodu jsem viděl, při jízdě přes maďary, v rovných usecích (jel jsem po dálnici). při dobrém počasí je od chorvatsko-maďarských hranic vidět až do budapešti, tam se odbočí po okruhu a z budapešti je vidět až domů.

trochu větší zátěž pro bdělost.

za to taková jízda přes rakousko s velmi zajímavým stylem domácích proloženým uměním poláků, co mají za sebou už ráno 10 hodin jízdy ...
mjanulik
Přispěvovatel

Příspěvek od mjanulik »

již dvakrát jsem jel cestu rakousko slovinsko a CHR,jedenkrát od soboty do soboty,toto už nikdy víc,9 hodin jízdy a 5 hodin v kolonách,po druhé středa-středa,absolutně bez kolon dálníce prázdné,takže ted pojedem po-st,takže by to mělo být taky bez kolon,jen zvažuji jestlí nedáme teď cestu přes Madarsko,ale pokud sjou tam už poplatky,tak to asi byjde nastejno
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Tak s ohledem na poplatky záleží, čím jedeš a na jak dlouho...
Pokud osobák, tak Rakouská známka 10 dnů / 8,50 €... ve Slovinsku ti na turnus 7 dnů nestačí, tudíž měsíční 30 € nebo (2x 7d po 15 €)...

Pokud pojedeš mimo špičku, tak jeď klasiku AT dálniční trasou a pokud tě serou ti Slovinci za 30 €, tak to objeď třeba přes Ptuj... v této konstalaci prostě letíš a nemá smysl nic vymýšlet s ohledem na čas... akorát si ve všední dny dobře načasuj průjezd Vídní, ať se tam zbytečně nezasukuješ...
Pokud máš "podnikatelský osobák" kategorie N1, tak pozor... ais budeš nově potřebovat jejich ekoplaketu i na dálniční průjezd Vídní...

Pokud teda nechceš jet zcela bez poplatků... Za dálniční poplatky za osobák (AT, SLO, HR) můžeš mít dva dny pobytu

Ve špičce, kdy se to poprvé sukuje u Grazu (sjede se Morava, ZČ, JČ atd.) pak na Macelju a ve finále na Lučku... tam mají alternativní trasy své přednosti 8)

Cca tři roky zpět jsme s ohledem na známé jeli na 14d klasický turnus SoSo... nicméně jsem se šprajcnul, že klasickou dálniční variantu přes AT, SLO ve špičce rozhodně nepojedu. Tři auta jela klasiku a jeden kamoš jel za mnou...
Jeli jsme SVK po staré, HU po 86, HR také mimo dálnice po staré (využili jsme bezplatný dálniční obchvat Zagrebu)... prostě zcela bez poplatků... výsledek Brno - Brella necelých 14hodin... včetně zastávek s dětmi. Dálniční "stíhači" dopadli podobně, jak popisuješ ty, prostě místo cca 9-10 hodin to jeli něco přes 13h... a to se vyplatí (noteeth)
Jsem se jim tlemil ještě dva dny... jeli jsme s Multivanem s člunem na vleku, tudíž by to bylo navíc za poplatky kategorie 3...
GIV Variant TDi ???kW
Tom89
Přispěvovatel

Příspěvek od Tom89 »

Jel sem do Chorvatska 2x a loni do Černé Hory přes Slováky mám to blízko hranic,Madary,Chorvaty,Bosnu a vždy v pohodě ze Slovákama,Madarama ani z Chorvatama sem neměl problém vždy v pohodě i na hranicich 1x v Bosně pokuta za rychlost 40-60 20. EU mají tam blbě označené cedule z rychlostí a mimo dědinu je 80 takže na odstřel.V Bosně můžu doporučit vodopády na řece Kravica u Medžugorie předloni stálo parkovné 2.EU.Černá Hora loni 17,30 bez spánku,Chorvatsko vycházelo kolem 20 hod. přes Bosnu

Takto sem jel po prvé do Chorvatska:http://www.mapy.cz/s/g7CG
Naposledy upravil(a) Tom89 dne 26 úno 2015, 11:02, celkem upraveno 1 x.
yirka
Aktivista

Příspěvek od yirka »

taky jsem objížděl ale poslední roky se vždycky domluvíme na foru chorvatsko koupíme rovnou 30 denní známky a ty si pak přepošlem a rozpočítáme,
taky nejezdím v sobotu, a nejraději týden před začátkem přázdnin a někdy i dva a to si užívám klidu
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

jj, trasy přes BiH jsou nádherné na kochačku... pokud by někdo chtěl spěchat, tak tudy rozhodně ne.... v horských pasážích se občas na silnici objeví menší či větší kámen 8)

"... můžu doporučit vodopády na řece Kravica u Medžugorie" +1

Pěkné jsou i vodopády v HR Rastoke na řece Slunjčici ve Slunji, je to kousek před Plitvicema... pokud by někdo nespěchal a jel od Karlovace po staré, tak také doporučuji... ideální místo na kávičku i přespání...

Mimochodem, není lepší z GM použít krátkou URL adresu: http://goo.gl/maps/U79R2 ... než tady rozhodit formátování stránky :D
EDIT: než jsem to dopsal, tak to Tom89 "přesypal" na mapy.cz
yirka píše:...domluvíme na foru chorvatsko koupíme rovnou 30 denní známky a ty si pak přepošlem a rozpočítáme
Pominu-li nelegálnost, tak při kontrole může nastat problém...
GIV Variant TDi ???kW
Tom89
Přispěvovatel

Příspěvek od Tom89 »

mě to jaksi nešlo do toho googla dát :D :D
bombastiq
Aktivista

Příspěvek od bombastiq »

přez madary je potřeba známka všude !
jezdil sem tam 3 roky tak ty cesty znám
--775914666--stačí zavolat :) , Berlingo 1.9D Prasečák + MB-OM604 SUPERTURBODIESEL
mjanulik
Přispěvovatel

Příspěvek od mjanulik »

bombastiq píše:přez madary je potřeba známka všude !
a kolik stojí ta známka v Maďarsku?

Loni jsem slovinskou známku koupil za 350 použitou a po návratu jsem ji ještě jednou prodal,ale pokud ji někde nalepí rovnou na sklo a pak se strhne,tak zanechá na sobě takové černé pruhy,má to být ochrana proti znovu použítí,chce to nějak se stím pohrát hned od začátku (např. nalepit na průhlednou pásku a pak to celé nalepit na sklo apod. )
což jsem samozřejmě loni nevěděl a vesele jsem s ní jel,baba tvrdila,že je ok,známka samozřejmě přišla potrhaná a s černýma pruhama ale kontrola žádná,tak se to nakonec vyplatilo
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

bombastiq píše:přez madary je potřeba známka všude !
Pane bože (LOL) asi si jezdil s náklaďákem ne?
V HU je potřeba "známka" pro osobáky (i s přívěsem, či obytné automobily) pouze na dálnicích (a i tam jsou také free úseky, např. obchvat Budapešti atd.)... rozhodně ne po silnicích 1. třídy atd. Navíc nemají žádnou fyzickou známku, ale jakousi elektronickou vinětu (prostě zaplatíš - zaregistruješ RZ do systému)... vše lze elegantně zařídit přes net a zaplatit kartou... třeba pět minut před odjezdem...

Zde http://www.toll-charge.hu/Documents/dij ... 01_eng.pdf je aktuální úprava zpoplatněných úseků silnic (včetně opětovného osvobození 86 - Section 5):
Ministry of National Development Decree 3./2015. (I.29.) of the Minister of National Development regarding the amendment of certain Ministerial decrees associated with revision of the transformed toll payment system .
Něvěřte kecům prdům "odborníků" a v klidu čtěte HU legislativu (v angličtině) (LOL)

... nebo zde:
http://toll-charge.hu/Toll-tariffs/Toll ... ions-2015/
GIV Variant TDi ???kW
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“