Doplnanie vody pod tlakom (tlakova nadoba)

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Sayllo
Aktivista
Odpovědi: 0

Doplnanie vody pod tlakom (tlakova nadoba)

Příspěvek od Sayllo »

Zdar, chcem by som sa poradit. Respektive, pokusit sa to nejako teoreticky viac rozobrat. Teoreticky nieco na princip reaktoru, alebo kuchty, ci uz inej tlakovaej nadoby, co vyuziva teplo, na premenu vody na paru. Nechcem tym teraz ako povedat, ze potrebujem navod ako si doma postavit nuklearny reaktor (LOL) (LOL) Ale potrebujem doplnat vodu pod tlakom, bez poklesu tlaku pary. Ciastocny narast po dobu plnenia je mi fuk. Nesmie klesnut.

Poviem to este inak....

Mam kuchtu, je vnej do polovice vriaca voda, para v kuchte ma tlak 10bar a je privadzana do vzdusnika cez spetny ventil. Dalej je odvadzana regulacnym ventilom do (niekam)(priklad) pod tlakom iba 4bar. Rovnaky princip ako kompresor. 10bar v nadobe, pracovny tlak +-7bar.

Lenze moj problem je vtom, ze tu kuchtu potrebujem doplnit za pochodu, cize nemozem uhasit ohen, vypustit paru doliat vodu, zavret zakurit, cakat kym sa zacne varit atd... (paru tu uvadzam ako priklad, je kazdemu doverne znama, pokles tlaku po doplneni a znizenie bodu varu a nasledne zakolisanie tlaku je zanedbalne)

Vyriesil som to tak, ze privediem cez spetny ventil vodnou pumpou ktora ma maximalny tlak az 20bar vodu priamo do vriacej vody v kuchte. Teoreticky by to mohlo fungovat, len hladam este ine mozne riesenia.
Passat V6 bdh 180hp 4motion Chip by Kitpower.fr 206hp, Chip by Dynatec.fr 218hp
misocko
Přispěvovatel

Příspěvek od misocko »

myslim ze tvoje riesenie je jedine normalne a bez problemov realizovatelne. Pripadne mozes pouzit asi 100metrovy samospad vody (to je cca 10bar) :D
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

kompresor na 20 baru?
Sayllo
Aktivista

Příspěvek od Sayllo »

WOB píše:kompresor na 20 baru?
to neni problem, ale ten tlaci vzduch, ja potrebujem vodu...
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

Sayllo
Aktivista

Příspěvek od Sayllo »

Kriste, ale hovorim ze nestavam nuklearny reaktor na zahrade (LOL) (rofl) (rofl) To je trocha moc :D
Rolan
Přispěvovatel

Příspěvek od Rolan »

Asi nejlevnější vysokotlaké čerpadlo je jakákoliv WAPka.
alni
Přispěvovatel

Re: Doplnanie vody pod tlakom (tlakova nadoba)

Příspěvek od alni »

Sayllo píše:Vyriesil som to tak, ze privediem cez spetny ventil vodnou pumpou ktora ma maximalny tlak az 20bar vodu priamo do vriacej vody v kuchte. Teoreticky by to mohlo fungovat, len hladam este ine mozne riesenia.
ak píšeš že tlak nesmie klesnúť- bude sa dať plynule dávkovať vodu aby prudko neklesla teplota v kotly?
alebo dať predohrev vody? koľko °C znesie to čerpadlo?
OCT I -Tractor Diesel Immortal- AHF
vpredu- KYB ultra SR +PU uloženie, vzadu- KYB gas a just +uloženie z FRS
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

promiň, tak to tedy nerozumím zadání. jsou tam čerpadla i na 30barů, v čem je problém? :roll:
Forest
Aktivista

Příspěvek od Forest »

Osobne se domnivam, ze neexistuje nic lehciho, nezli mit dalsi nadobu s vodou, ktera bude mit jeden vstup shora (ten bude zasobovat tuto nadobu vystupnim tlakem pary z dane nadoby produkujici paru, vstup shora na doplneni vody) a tato nadoba bude ve vysi nad urovni nadoby generujici paru a za pomoci vahy kapaliny bude pomahat "premoci" tlak pary z ohrivane nadoby, samozrejme, ze na tomto vedeni bude obsahovat jednocestny ventil. Mimo tento ventil budes mit dalsi ventil, kterym budes prebytecny tlak odpoustet pred opetovnym doplnovanim zasodni komory/nadoby. Hlavne si uvedom, ze spodni uroven hladiny zasobniku s vodou nesmi byt nikdy niz, nezli uroven horni hladiny v "generatoru pary".

Takze principielne postup (nadoba prvni=ohrivana=A, nadoba druha=zasobnik na vodu=B):
1) naplnis A i B, A das ohrivat, ventil na vypousteni B bude zavreny
2) jakmile vzroste tlak v horni casti B, bude mit tendence vtlacovat vodu z B do A pres jednocestny ventil
3) jakmile voda v B nebude, zavres ventil na privodu tlaku do B a otevres opatrne ventil, kterym upustis tlak z B
4) zavres ventil pro vypusteni a doplnis B
5) otevres ventil ktery pousti tlak do B
6) pokracujes od 1) dokud ti nedojde potreba pary a nebo voda na doplnovani B

X) podekujes Forestovi, ze ti usetril hodne penez za cerpadla a jine nesmysly ;)

PS: nebo si poridis nadobu treti, ve ktere si budes od technickych plynu plnit kyslikem na co nejvetsi tlak a namisto te pary budes B shora prifukovat. Samozrejme, muzes pouzit i kompresor na vzduch, ktery neoznacujes za problem, ktery je schopen vyssiho tlaku nezli je v A a timto budes tlakovat B
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by (hm)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“