Jaký koupit kotel?..

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Vici
Aktivista
Odpovědi: 0

Jaký koupit kotel?..

Příspěvek od Vici »

Starší dům, sklepy + 2 patra po cca 120m2.
Teď je tam nějaký starý doma dělaný kotel na pevná paliva a 20 let starý Viadrus na plyn... plyn je poněkud smrtelný, díky ceně.. čili v plánu je topit hlavně dřevem. Automat na uhlí, peletky a podobně nechci.

Jaký koupit nový kotel na dřevo (případně dřevěné brikety nouzově a podobně) ? Aby byl spolehlivý, jednoduchý, vydržel.. a taky aby ho za chvíli nesestřelila nějaká posraná emisní norma..
Třeba jste to taky někdo řešili.... nabídka je obrovská, nevyzná se v tom klasicky ani prase :-D čili každá rada pomůže
maka123
Přispěvovatel

Příspěvek od maka123 »

Máme doma Atmos combi cca 7let, první rok jsem topil uhlím, pak jenom dřevo(samovýroba). Mám k němu akumulační nádrž 1200l. Za těch 7 let jenom rozběhový kondenzátor za 150kč. Je pravda že trvalo jednu sezonu se naučit topit a seřídit systém. Čistím jednou týdně. Počítej cca 40000kč i s ladomatem.
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

od koho máš dodavatele plynu?
Vici
Aktivista

Příspěvek od Vici »

zatím RWE.. neměl jsem čas nad tím bádat. Co bys doporučil?
Nicméně... to bych asi už musel koupit kondenzační kotel.. a plyn bude stejně vždycky dražší než dřevo
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

omrkni jak je to s těma kotlíkovýma dotacema co te´d rozjeli, v případě výměny starého samodomo kotle za novej bys měl určo něco urvat, ale jsou tam nějaký podmínky co musíš splnit

dílnu a zázemí okolo vytápíme kotlem Werner na dřevoplyn, v podstatě bezůdržbovka, jen občas vyčistit, bez přikládání to hoří několik hodin, základ je suchý dřevo..
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

A proč nemít oboje? (crazy) víc do SZ
Tomas6
Aktivista

Příspěvek od Tomas6 »

Řeším to samo.Teď dakon dor 45d.Už 15 sezon myslím že lehce teče jelikož se ztrácí voda ze systému.Topím vlastni dřevo,špalíčky a hnědé uhlí.Na dotace teď jde.tuším už jen čtverka a to jsou vesměs automaty bez možnosti ručního přikládání.Navíc málokterý kotel má víc jak 40kw a to je pro mne minimum.Tak uvažuju o rojek ktp49.To je sice jen trojka třída ale pro mne ideální kotel.Kolega ho.má. ve.spojení s aku 2000l a nemůže si to vynachválit.Jen ta cena.53 jen za kotel.
OIII 1.4 TSI 240 000km
FI HTP LPG 340 000km
Martin.R
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Martin.R »

Pořídil jsem před vánoci polskej galmet, ale kupodivu vařenej z českýho plechu a absolutní paráda. Je na něj kotlíkovka a dělaj je do 100kw.

Konkrétně mam tento: http://www.ohrej.se/galmet-automaticky- ... 000101.php
Elektronika auta a technika........
776 829390
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

Martin.R píše:Pořídil jsem před vánoci polskej galmet, ale kupodivu vařenej z českýho plechu a absolutní paráda. Je na něj kotlíkovka a dělaj je do 100kw.

Konkrétně mam tento: http://www.ohrej.se/galmet-automaticky- ... 000101.php
to vypadá slušně, jestli je to na dotaci tak 1A...proč toho nevyužít že ;)
Tomas6
Aktivista

Příspěvek od Tomas6 »

Automat fajn.Ale co lidi co mají svoje dřevo ve svém lese?Celé svátky jsem chodil s pilou abych se doma nenudil,další rok měl čím topit,ještě něco dělal pro zdraví,jelikož pohyb na čerstvém vzduchu a pak bych si měl koupit automat a do něj kupovat drahé uhlí,které stejně zakážou těžit a nebo ještě dražší pelety které tím že nebude uhlí zdraží ještě víc.A nemyslím si že bych suchým dřevem kterým topím nějak zamořoval.To soused si chce kupovat automat a už vymýšlí drtič na odpad co bere někde ze stolárny aby nemusel kupovat uhlí či pelety.A on dotaci dostane a já ne.Dobrý paradox ekoterorismu ne?
OIII 1.4 TSI 240 000km
FI HTP LPG 340 000km
maka123
Přispěvovatel

Příspěvek od maka123 »

S tím dřevem je to na picu. Vloni si jdu pro povolení k hajnýmu a brečel, že musel vrátit půlku polesí nějakému opatovi v církevní restituci. Loni ještě bylo, ale letos nevím. Jestli nebude koupím automat na uhlí. Ten Atmos s akumulační nádrží fajn, denně topíme cca 3hodiny-3krát přiložit a stačí to druhého dne. V lese je fajn - nikdy jsem se tak nezpotil jako v lese s pilou.
yirka
Aktivista

Příspěvek od yirka »

opatrně s těma automata na uhlí, co jsou dotace roste to jak houby po děšti, a letos před zimou už byl nedostatek uhlí a bude hůř, v poslední době se objevilo uhlí ze kterýho je víc popela než užitku, kotle se zanáší a jsou s tím problémy,kurňa dřevo je fajn ale tolikrát propocenej než se ohřeju u kamen mě jak roky přibejvaj už taky nebaví (wallbash)
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

se dřevem je to čím dál horší, navíc je to jak na Klondajku, k nám dojela těžařská firma odkudsi z prdele, vytěžili 2tis. kubíků, nechali tam bordel,rozmrdaný cesty,no na blití, ty si jdeš za hajným že potřebuješ pár metrů dřeva a není...
nejhorší je že oni tam vjedou těma megamašinama a berou fakt všechno, to bych chtěl vidět jak se to měří když to průběžně odváží,veškerý ščagle atd. se odvezou do výrobny OSB desek...,obyčejnej člověk aby si pak dřevo šel koupit za 1000,- / metr nebo víc

já topím doma plynem ( kondenz Protherm Panter ) a přitápím si krbem takže stopím +/- prd toho dřeva, těch pár špalíků vždycky někde seženu ale na dílně stopíme za zimu hodně ( odhadem 15-20 metrů ) a fakt se to shání čím dál hůř
maka123
Přispěvovatel

Příspěvek od maka123 »

U nás loni težili duby,soukromý les, za větve chtěli 1200 metr, nikdo to za ty prachy nechtěl, tak rozštěpkovali a odvezli. V lese po nich nezůstalo vůbec nic. Topit dřevem je teď móda.
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

to se dřevo vytěží, naloží na kamion, kamion jede do rakouska, tam se dřevo nesundává z kamionu, ale rovnou se na kamionu orazí a jede za € zpět do ČR. A kdo proti tomu něco udělá? :roll:

Když jsou češi blbí a nechají se takhle drancovat tak si pak brečte.

Další věcí je, že toho smradu už bylo dost, takže jen a jen dobře že kotle na tuhá paliva začnou být ztrátová, nehospodárná. Protože u nás na dědině, sice jen pár baráků topí sračkama, ale bohatě to stačí že nevyvětráte a když jdete se psem ven tak se dusíte. Dokavaď budou takoví idioti tak zas na druhou stranu jsem jen rád za tepelná čerpadla a doufám že trh nakonec srazí cenu TČ pod kotle na fosilní paliva.
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“