Pisemnou, na kterou meli 3,5 hodiny odevzdavali prvni po hodine a pul, posledni po dvou a pul hodinach. Zpocatku jsme nazorove spekulovali, ze se na to proste vykaslali, ze to proste jen sli zkusit - nicmene, omyl! Az na jednoho udelali vsichni. Duvod? Bylo to trapne, uboze a ostudne lehke!
Vezte, ze kdyz tam s panem mistrem diskutujeme, neda mi to, abych neposlouchal - hloupost z nich jen cisi, jsou to jelimani, hlupaci, dusevni potrati. Vyjimku tvori jeden schopny, ktery ma o remeslo zajem - toho cast neschopneho osazenstva systematicky sikanuje.
Prakticke zkousky nebyly tezke, nicmene, jak se nechal pan mistr slyset, kdyby to delali individualne a nemeli na to tolik casu, nezvladli by to ... nicmene, skupinove ve stylu "dali hlavy dohromady" to udelali vsichni.
Co se maturit tyce, udelala pouze tretina nebot byly dany statni maturity, takze resili to same jako gymnazisti neschopni zatlouci hrebik.
V zadani co prisla z Ministerstva skolstvi tak tam pan mistr shledal pochybeni. Zadani nejednoznacna, zavadejici, obcas postradajici podstatne detaily, fakticky spatne v nesouladu s tim, co je uci ... a hodnoceni? Opet nesmyslne! Za neco, co by meli dokazat i poslepu tak nepochopitelne moc bodu, za neco, co je ukazatelem opravdovych znalosti tak minimum bodu.
Nechci, aby to tu smrdelo sebechvalou, nicmene kdyz jsem videl jejich pristup k praci a vysledky, uvedomil jsem si, ze i ja umim zachazet s nastroji lepe nezli valna vetsina z nich!
Neverite? Dovolim si priklad: jedna se o absolventi oboru ve smyslu kovovyroba/zamecnictvi. Vezte nebo ne, nekteri si nejsou schopni nabrousit vrtak! Nevi (nebo na to sere), ze reze-li zavit, musi se i vracet (proste to narve na hovado). Pohled na to, jakym zpusobem drtiva vetsina z nich pouziva pilku by vas nejen nenechal chladnym, ale nejspis by vas donutil uchylit se k tresnemu cinu.
Zel, kdo by si myslel, ze je spatnym zpravam konec, toho dorazi nasledujici: vetsina z nich miri na Pracovni urad (uzit si prazdniny), ostatni, kteri maji sehnanou praci tak pouze necela ctvrtina se rozhodla venovat remeslu!
V ramci rozhovoru jsme zabredli ke korenum tohoto problemu. Bylo mi sdelena sokujici informace: zatimco byly na skolach zavedeny predmety jako Ekologie, predmet Dilny byl jiz davno zrusen, takze absolventi ZS vyrostli bez zahradky, dilny apod. neumeji ani zatlouct hrebik!
Nastesti (ikdyz asi uz je pozde) na to nedavno prisli ... ale resi problem, ze nemaji kvalifikovane vyucujici takze to vyucuji pomocne sily a duchodci.
Proc vam to pisi? ... no, kazdy, kdo ma pet pohromade to pochopi: ti "nahore" si uvedomili, ze nam zacinaji vymirat remeslnici a tak tlaci na pilu sec jim sily staci aby uciliste produkovala absolventy ... a nikoli s maturitou, to je nezadouci!
... dlouho jsem nechapal, jak se muze nekdo uzivit jako "hodinovy manzel", nicmene, dnes uz to chapu a verim, ze to pro sikovneho cloveka bude stale prespektivnejsi zamestnani