Toledo 2005 TDI PD 77 kW co do toho?
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Toledo 2005 TDI PD 77 kW co do toho?
Ahoj, tak sem koupil nového mazlíčka (Toledo 2005 TDI PD 77 kW) a mám samozřejmě starost. Pročetl jsem si tu mnoho příspěvků a jsem docela zmatený. Je to dovoz ze Španělska, pravidelně servisovaný podle serv. knížky takže počítám, že by rádně měněný olej a hlavně motoru se dostávalo toho správného oleje. Interval mezi výměnou je v servisce po 30 tis km. Ale problém je, že zrovna nevím o jaký druh oleje jde, abych ho mohl dovévat. Nikde žádný štítek u motoru, ani v servisce to není. Někde sem četl, že pro PD má být 5W-40 s normou 505.01, čili plná syntetika? Ale tady jsem se dočetl, že musím brát zřelet na longlife intervali, oleje atd... Na štítku jsem našel malinkatým písmem napsáno QG0, kód motoru BJB. Tak co teď. Jaký olej a podle jaké normy? Našel sem že v tom případě oleje s normou 507. Pomozte prosím.
Tak teď sem se dočetl, že norma 507.00 zahrnuje i normy 505.01 a 506.01, které jsou určeny pro PD motory... Takže když koupím olej podle normy 507 tak nic nezkazím, že... Co vy na to ? Nebo je opravdu lepší tam líp přesně to co tam má být.... I kdyby ten motor byl na longlife tak stejně budu měnit po 15 tis km nebo každý rok!!!