Passat TDI - teplota chladící kapaliny 75°C vs Spotřeba
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Passat TDI - teplota chladící kapaliny 75°C vs Spotřeba
řešil jsem tu stále, že mi passat mnoc žere, a asi mám tip: dnes jsem napojil VAG a sledoval teploty na po dobu asi 100 km, venkovní teplota 0°C, průměrná rychlost kolem 60ti. Na budiku bylo sice 90, ale Vag ukazoval stále toto: teplota chladící kapaliny 74-77°C, teplota paliva kolem 41°C, teplota nasávaného vzduchu kolem 20 (to je teplota v sání??). Jakmile bylo klesání, spadlo to skoro k 70°C, pokud jsem na to šlápnul a minutu v kopci držel 3000 otáček, stouplo to max na 80. I po 100 km žádná změna. Předpokládám že moje zvýšená spotřeba je dána tímto. Mám vyměnit termostat? Dát nějakej obyč, nebo nějakej, kterej je dělanej na víc nežli 88°C? Pokud ano tak ze kterýho modelu (motoru) - nebo je možný, že blbě funguje dvouodporové čidlo? díky
Octavia business 2002, ALH + noname chip
u "starších" aut je toto trochu bolest, za tu dobu je pružina termostatu už unavená a ten se otevíra prostě o něco dřív, u grupy je trochu problém to zjistit, když budík ukazuje 90°C už od nějakých 75°C, jak psal Tomáš, zkontrolovat a porovnat i teplotu v panelu přístrojů, ale každopádně podle projevu to vypadá, že termostat už je zralej na výměnu
Já myslím, že pokud budíky ukazují 90 a VAG ukazuje 75°C, je to spíš vada snímače teploty vody. Termostat může být v pořádku. Teď jsem stejný problém řešil u švagra na Octavii AGR - výměna čidla to vyřešila. VAG muu ukazoval 68-70°C, přestože budíky ukazovaly kolmo, tedy 90.
Zkusil bych vyměnit čidlo teploty vody - je stejné jako na benzinové Felicii a stojí pár korun. Navíc jeho výměna je nesrovnatelně jednodušší než výměna termostatu
.
Zkusil bych vyměnit čidlo teploty vody - je stejné jako na benzinové Felicii a stojí pár korun. Navíc jeho výměna je nesrovnatelně jednodušší než výměna termostatu
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
RENAULT Kadjar 1,33TCe 117kW automat (*2019)
RENAULT Kadjar 1,33TCe 117kW automat (*2019)
Re: teplota
Normálně, koukni do jednotky motoru na teplotu chladící kapaliny, pak koukni do jednotky budíků na teplotu chladící kapaliny a tyhle teploty musí souhlasit, to čidlo má pro každou jednotku extra vývod.RomanT píše:Nerozumím, jak mám porovnat teplotu v panelu budíků? To jako že vlezu do budíků a tam je také nějaká hodnota, která se má shodovat s teplotou v bloku hodnot?
právě proto to porovnáš jak v budíkách tak v motorovce, pokud jsou ty teploty stejný, může tam být rozdíl 1-2°C tak je to většinou termostatem, pravděpodobnost, že odejdou oba ty snímače je malá, ale už jsem to taky řešilMarek77 píše:Já myslím, že pokud budíky ukazují 90 a VAG ukazuje 75°C, je to spíš vada snímače teploty vody. Termostat může být v pořádku. Teď jsem stejný problém řešil u švagra na Octavii AGR - výměna čidla to vyřešila. VAG muu ukazoval 68-70°C, přestože budíky ukazovaly kolmo, tedy 90.
Zkusil bych vyměnit čidlo teploty vody - je stejné jako na benzinové Felicii a stojí pár korun. Navíc jeho výměna je nesrovnatelně jednodušší než výměna termostatu.
- lucky.jack
- Přispěvovatel
Re: teplota
Pod čím to prosím ve vagu najdu? Řeším stejný problém s teplotou.Tomas.cz píše:Normálně, koukni do jednotky motoru na teplotu chladící kapaliny, pak koukni do jednotky budíků na teplotu chladící kapaliny a tyhle teploty musí souhlasit, to čidlo má pro každou jednotku extra vývod.RomanT píše:Nerozumím, jak mám porovnat teplotu v panelu budíků? To jako že vlezu do budíků a tam je také nějaká hodnota, která se má shodovat s teplotou v bloku hodnot?
Vždy mi to bylo podezřelé, když na budíku bylo pořád 90 bez výkyvu, rafička byla jako přibitá a hadice k topení byly vlažné, mohlo se sundat víčko z expansky , přetlak žádný , je to asi takový podvůdek koncernu..Čím hrubší kontrola, tím snáze zakryté tepelné nedostatky .Ale původně jsem si říkal, to jsou ale pašáci, takhle vyřešit u motoru jeho tepelnou bilanci...Tůdle a je to i jak Roman T píše důvod neopodstatněné zvýšení spotřeby... 
nepropadat panice...
asi pro klid řidiče