Passat TDI - teplota chladící kapaliny 75°C vs Spotřeba

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

RomanT
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Passat TDI - teplota chladící kapaliny 75°C vs Spotřeba

Příspěvek od RomanT »

řešil jsem tu stále, že mi passat mnoc žere, a asi mám tip: dnes jsem napojil VAG a sledoval teploty na po dobu asi 100 km, venkovní teplota 0°C, průměrná rychlost kolem 60ti. Na budiku bylo sice 90, ale Vag ukazoval stále toto: teplota chladící kapaliny 74-77°C, teplota paliva kolem 41°C, teplota nasávaného vzduchu kolem 20 (to je teplota v sání??). Jakmile bylo klesání, spadlo to skoro k 70°C, pokud jsem na to šlápnul a minutu v kopci držel 3000 otáček, stouplo to max na 80. I po 100 km žádná změna. Předpokládám že moje zvýšená spotřeba je dána tímto. Mám vyměnit termostat? Dát nějakej obyč, nebo nějakej, kterej je dělanej na víc nežli 88°C? Pokud ano tak ze kterýho modelu (motoru) - nebo je možný, že blbě funguje dvouodporové čidlo? díky
Octavia business 2002, ALH + noname chip
Tomas.cz
Aktivista

Příspěvek od Tomas.cz »

Termostat bych udělal, klidně použil Wahler 4264.87D, maloobchod je 360kč, je na 87 stupňů.

Co se týče snímače teploty, je nejlepší se podívat do jednotky motoru, tam budeš mít např. 75st a pak do jednotky budíků, když tam bude hodnota stejná je ok, když ne tak vyměnit.
Huml
Aktivista

Příspěvek od Huml »

u "starších" aut je toto trochu bolest, za tu dobu je pružina termostatu už unavená a ten se otevíra prostě o něco dřív, u grupy je trochu problém to zjistit, když budík ukazuje 90°C už od nějakých 75°C, jak psal Tomáš, zkontrolovat a porovnat i teplotu v panelu přístrojů, ale každopádně podle projevu to vypadá, že termostat už je zralej na výměnu
RomanT
Přispěvovatel

teplota

Příspěvek od RomanT »

Nerozumím, jak mám porovnat teplotu v panelu budíků? To jako že vlezu do budíků a tam je také nějaká hodnota, která se má shodovat s teplotou v bloku hodnot?
zizalak
Aktivista

Příspěvek od zizalak »

nejsem si jist na 100%, ale jestli se dobře pamatuju s rozvody se u TDI mění ni termostat.
Marek77
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Marek77 »

Já myslím, že pokud budíky ukazují 90 a VAG ukazuje 75°C, je to spíš vada snímače teploty vody. Termostat může být v pořádku. Teď jsem stejný problém řešil u švagra na Octavii AGR - výměna čidla to vyřešila. VAG muu ukazoval 68-70°C, přestože budíky ukazovaly kolmo, tedy 90.

Zkusil bych vyměnit čidlo teploty vody - je stejné jako na benzinové Felicii a stojí pár korun. Navíc jeho výměna je nesrovnatelně jednodušší než výměna termostatu ;-).
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
RENAULT Kadjar 1,33TCe 117kW automat (*2019)
Tomas.cz
Aktivista

Re: teplota

Příspěvek od Tomas.cz »

RomanT píše:Nerozumím, jak mám porovnat teplotu v panelu budíků? To jako že vlezu do budíků a tam je také nějaká hodnota, která se má shodovat s teplotou v bloku hodnot?
Normálně, koukni do jednotky motoru na teplotu chladící kapaliny, pak koukni do jednotky budíků na teplotu chladící kapaliny a tyhle teploty musí souhlasit, to čidlo má pro každou jednotku extra vývod.
Huml
Aktivista

Příspěvek od Huml »

Marek77 píše:Já myslím, že pokud budíky ukazují 90 a VAG ukazuje 75°C, je to spíš vada snímače teploty vody. Termostat může být v pořádku. Teď jsem stejný problém řešil u švagra na Octavii AGR - výměna čidla to vyřešila. VAG muu ukazoval 68-70°C, přestože budíky ukazovaly kolmo, tedy 90.

Zkusil bych vyměnit čidlo teploty vody - je stejné jako na benzinové Felicii a stojí pár korun. Navíc jeho výměna je nesrovnatelně jednodušší než výměna termostatu ;-).
právě proto to porovnáš jak v budíkách tak v motorovce, pokud jsou ty teploty stejný, může tam být rozdíl 1-2°C tak je to většinou termostatem, pravděpodobnost, že odejdou oba ty snímače je malá, ale už jsem to taky řešil
Marek77
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Marek77 »

Jj, ten rozdíl tam bývá vidět jasně. Pokud přístrojovka ukáže 85-90 a motorovka 70-75, je to čidlem naprosto jasně. Člověk by neřekl, kolik těch deset - patnáct stupňů rozdílu umí udělat na spotřebě (i přes litr).
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
RENAULT Kadjar 1,33TCe 117kW automat (*2019)
lucky.jack
Přispěvovatel

Re: teplota

Příspěvek od lucky.jack »

Tomas.cz píše:
RomanT píše:Nerozumím, jak mám porovnat teplotu v panelu budíků? To jako že vlezu do budíků a tam je také nějaká hodnota, která se má shodovat s teplotou v bloku hodnot?
Normálně, koukni do jednotky motoru na teplotu chladící kapaliny, pak koukni do jednotky budíků na teplotu chladící kapaliny a tyhle teploty musí souhlasit, to čidlo má pro každou jednotku extra vývod.
Pod čím to prosím ve vagu najdu? Řeším stejný problém s teplotou.
Tomas.cz
Aktivista

Příspěvek od Tomas.cz »

Motorová jednotka, blok měřených hodnot, nevím přesně, je to nějakej blok od jedničky do desítky, jsou tam tři teploty, vody, vzduchu a paliva, to poznáš.
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Vždy mi to bylo podezřelé, když na budíku bylo pořád 90 bez výkyvu, rafička byla jako přibitá a hadice k topení byly vlažné, mohlo se sundat víčko z expansky , přetlak žádný , je to asi takový podvůdek koncernu..Čím hrubší kontrola, tím snáze zakryté tepelné nedostatky .Ale původně jsem si říkal, to jsou ale pašáci, takhle vyřešit u motoru jeho tepelnou bilanci...Tůdle a je to i jak Roman T píše důvod neopodstatněné zvýšení spotřeby... :)
nepropadat panice...
RomanT
Přispěvovatel

teplota

Příspěvek od RomanT »

tak změřeno - teplota motoru 77,8, teplota v budíkách 78 - několikrát ověřeno a maximálně pár desetin odchylka - takže termostat - zítra vyměním a uvidíme - díky všem za rady
Vici
Aktivista

Příspěvek od Vici »

budíky ukazují 90 skoro pořád (LOL) asi pro klid řidiče :(
Huml
Aktivista

Příspěvek od Huml »

řekl bych, že je to protože od 75 se to považuje už za běžnou provozní teplotu, ten budík stojí až do nějakých 105 nebo 110, pak letí nahoru, sice se hůř určuje závada tohoto druhu, ale zas lepší jak na některých Opelech, kdy rafika poznala každej stupeň a lítá tam jak kyvadlo na kukačkách
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“