Tak Vám děkuji za slušné a fundované rady a odpovědi k mým otázkám! Opravdu moc jste mi pomohli!
Přesně se projevila malost typického českého člověka (omlouvám se té slušnější menšině). Raději arogance a hanění, než konstruktivní řešení. Mám na mysli zejména první odpověď.
Myslete si co chcete, ale stále tady převládá myšlení lidí založené na závisti a chamtivosti: co nejvíc se nabalit, ne-li rovnou nakrást a podvést blbého českého, věcí neznalého človíčka. To myslím obecně, jinak si nelze vysvětlit často až propastné rozdíly v cenách tuzemských "machrů" a zahraničních obchodníků (jen jeden obecný příklad- rok 2009 -poloosa na O2 TSI lift , cena použité v Čechách 16 000Kč (totální úlet), samozřejmě bez dokladu, jako vždy, v Německu 130euro , poštovné minimální, záruka a profi doklad naprostou samozřejmostí..... atd., atd.
Podobných zkušeností mám za ta léta "milion" ze všech sfér (ať už se jedná o díly, tak i o služby). Takže díly musím nakupovat od Anglie po Polsko, za službami jezdit také často ven. Neříkám, že se i tady nedá pořídit levně, ale takových možností je tady pomálu a já nejsem z těch, kteří jsou ochotní tyto zlatokopecké manýry trpět.
Pak se není čemu divit, že nakonec musím problémy řešit u sousedů, kde bývají ceny jak dílů , tak práce 2-3krát levnější (absolutně ve všem, repase čerpadel nevyjímaje). Jen je třeba trochu hledat . A argument typu "polský šmejd" u mně neobstojí, jelikož letité zkušenosti mi takhle uvažovat nedovolí.
Chápu, že měřící a opravné zařízení není zadarmo, ale účtovat si hodinové sazby jako v renomované právní kanceláři a alibisticky se vymlouvat na ceny dilů, nebo softwaru mně irituje. Zvlášť, když k těmto informacím (o reálných cenách) nemám až tak daleko. Neříkám, že bych chtěl opravu zadarmo, ale je bláznivé dát do opravy auta v hodnotě 30-40tKč polovinu jeho hodnoty. Kdybych měl konkretizovat, tak například akceptovatelná cena repase čerpadla v mém případě (VP 30) je do max. 10 000Kč (ale jedu pro levnější). PS: Ohánět se cenou nového čerpadla v porovnání s opravou není u tohoto vozu na místě.
Vy, kteří nesouhlasíte s mým názorem, mě klidně můžete v odpovědích posílat do háje. Už na ně nebudu nijak reagovat, takže maximálně Vám mohou posloužit k exhibici Vašeho ega.

Je škoda, že v mém případě se najde více odpovědí těch popichujících, než dobře míněných, ale až na tyto výstřelky bývám s tímto fórem velmi spokojen a často v něm to "své" najdu.