Tiguan 2012 CAVD - výměna zadních brzd

Technická řešení specifických problémů benzíňáků, včetně LPG i CNG pohonu.

Moderátoři: šulda, Moderátoři

OťasTDi
Aktivista
Odpovědi: 0

Tiguan 2012 CAVD - výměna zadních brzd

Příspěvek od OťasTDi »

Kluci já vím, že je to triviální, ale potřebuji to zmáknout bez zádrhelu...jde mi hlavně o nářádí a konzultaci postupu:

1. Manuálně sešlápnutím pedálu brzdy a tlačítkem odjistit ruční brzdu
2. VCDS ŘJ parkovací brzdy přes základní nastavení odjistit do servisní polohy
3. zatlačit něčím pístky (nemusí se jimi otáčet - stačí rovně)
4. povolit třmen pomocí stranového klíče 17 a goly 13
5. vyjmout destičky a demontovat držák třmenu - a tady bych potřeboval dopředu vědět, co je tam potřeba za klíč? Někde na YT jsem koukal že tisícihran obdobný jak na demontáž zámků např u Fabie 1? a kolikátka....mám sadu, tak bych zjistil zda mám tu velikost

Díky a nepište mi, že je to stupidní dotaz...budu tu dělat u táty na baráku a potřebuji vědět, co sebou vzít
Škoda Octavia 3 Combi 1,6 TDi CR 81kw CXXB, r.v. 2017 + Škoda Rapid 1,2 TSi CBZA rv 2013...VCDS MAX, VIS Online, Delphi 2020.23
trhac
Přispěvovatel

Re: Tiguan 2012 CAVD - výměna zadních brzd

Příspěvek od trhac »

Předpokládám že ten tisícihran bude jak na dvojkove oct a jednickovym tiguanu velikost 14. Jinak máš postup dobrej akorát ještě tu brzdovku mačkám přes odvzdusnovak ven do flašky.
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

Jo, XZN 14 a bývá to docela dost utažený a na lepidle,pokud to nebylo dělaný jen ráčnou a na zemi si myslím že si neprdenš...pokud budeš dělat jen desky bez kotoučů tak držák sundávat nemusíš ne ? Pokud i kotouče tak jo samozřejmě
Já do toho diagnostikou už nelezu,párkrát se mi stalo že pístek šel ztuha a jaksi se to doondilo a začalo to hásit chybu,pak to nešlo odbrzdit nebo zabrzdit,už nevím, já sundám motorek,zatočím pár otáček,zatlačím,tak asi třikrát až je pístek nadoraz,nasadím motorek zpátky,vyměním kotouče/desky,složím,našlapu pedál natvrdo,kousek to projedu prošlapu pořádně brzdu aby si to sedlo a až potom zkouším ručku
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

No tak zaprvé jsem zjistil, že v sadě mám do 12ky..... takže dokoupím....to je to nejmenší......ale horší je, že dělám i kotouče..... takže právě jsi mě Romane pěkně vystrašil a ano..... potřeboval bych to vyřešit na heveru.....tvl to zas bude něco......a auto má najeto 50 tis km a vše je tam původní..... nějaký rady, tipy a triky?
Škoda Octavia 3 Combi 1,6 TDi CR 81kw CXXB, r.v. 2017 + Škoda Rapid 1,2 TSi CBZA rv 2013...VCDS MAX, VIS Online, Delphi 2020.23
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

Ořech si kup pořádnej hlavně, bývá to fakt dotažený dost, ono je blbý že pokud to budeš mít na heveru tak jakoby od kola se tam budeš blbě dostávat a nebudeš moci ani pořádně zabrat, možná si někam najet když to bude mít ještě kola a povolit si to, nevím, já už na zemi moc věcí nedělám pokud fakt nemusím
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

Od včera o tom přemýšlím a přesně tohle mě napadlo...dnes jdu koupit ořech...vezmu ten nejlepší, co mi nabídnou...a pak bych si u kamaráda domluvil jámu...a jen si to u něj trhnu a pak dotáhnu rozumně jen ráčnou a pak pojedu k sobě to zmáknout komplet....a tedy ještě otázka....až to budu skládat, mám ty šrouby znovu podlepit tím modrým lepidlem? popř řešit nějak utahovací moment? nebo to normálně prostě jen vrátit a utáhnout co mi to půjde na fest? Díky
passion
Přispěvovatel

Příspěvek od passion »

Urobíš to aj na na zemi na heveri. Orech si kúp aj predĺžený, neviem ako na tiguane, ale na O2 s 2.0 tam čosi krátkemu orechu zavadzia. Pri troche šikovnosti tam založíš aj rázový uťahovák.
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

Jo,na Octě horní šroub povoluju myslím přes kloub,cadí tam zdá se mi pružina
No pokud má možnost si to povolit někde na kanále tak si ušetří spoustu kurvování
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

Tak povoleno :thumbsup: a bez zvedáku i jámy...ale každopádně Romane moc díky za tip :thumbsup: , protože kdybych se na to nepřipravil, tak při samotné výměně by mě to pravděpodobně zastavilo...už jen pro ten tisícihran

zaprvé koupil jsem ořech Tona M14

vybavil jsem se několika tágama z goly, kratší, delší, T kus a kloub

Přizvedl jsem si vždy stranu heverem, cihlu pod kolo a zezadu jsem tak dlouho zkoušel sestavit něco, čím se dalo trhnout....nebylo to hned, ale dalo se a všechny čtyři šrouby jsem si povolil, odtočil na lehko a pak znova utáhl....takže na samotnou výměnu jsem připravený, protože postup bude takový, že si při výměně nejprve ty šrouby trhnu (když bude auto ještě na kolech a teď už vím, že to půjde a pak už by mě nemělo nic snad zastavit)

Nicméně vážně díky za upozornění, tohle by mi bez té přípravy těžce zkomplikovalo situaci, takže ještě jednou fakt díky

A opět dotaz...až to budu vracet, mám si koupit nějaké to modré lepidlo a zas to máznout, nebo už né? a pak řešit nějaký dotahovací moment, nebo prostě na fest, co mi to tak nějak půjde?
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

Nic nelep to se v životě nepovolí,normálně pocitově dotáhnout adekvátně velikosti šroubu a je...není to raketoplán
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

To jsem chtěl slyšet
volvo pan
Přispěvovatel

Příspěvek od volvo pan »

trochu ot a pozdě,sup,2,což je asi úplně stejný,jde kotouč sundat s ložiskem. To je když nemáš zrovna po ruce 14 tis. Většinou jde ložisko dobře a přežije. Taky ještě na nějakejch 2jkách oct to šlo sundat resp kotouč bez sundání držáku třmenu,ale nevím,co tam bylo jinak. A el brzdiče odpojit a přes trafo zatáhnout. Prostě když se ti to blbě sejde a někomu něco neuváženě slíbíš,tak zbejvá někdy dost krkolomná cesta :)
passion
Přispěvovatel

Příspěvek od passion »

Na O2 bez demontáže držiaka idú dole "malé" kotúče 255/10 na 1.9tdi
Na O2 2.0tdi s 260/12 vzadu sa nevykeruješ a držiak musí ísť dole. Sranda, že benzínovú som tu ešte nemal.
Tomas.cz
Aktivista

Příspěvek od Tomas.cz »

Na Octavii 3 zadní malé kotouče jdou taky ven bez vyndání držáku a to jak na předfaceliftech kde jsou stejné jako na Octavii 2, tak i na pofaceliftu / možná cca 2018+ / kde mají větší vzálenost mez plochou kotouče a dosedací plochou ráfku.
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

No a tam na té trojce nefacelift je i výhoda, že není el. parkovací brzda....alespoň tedy já jí nemám....takže Easy - už jsem je měnil
Odpovědět

Zpět na „Údržba a zvyšování výkonu (BENZÍN, LPG, CNG)“