PD BMP nefunkční egr?

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
cordlesx
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

PD BMP nefunkční egr?

Příspěvek od cordlesx »

Ahoj, chci se poradit ohledně chyby co se objevila u pd motoru bmp 2.0d.

Začlo to tím, že na přístrojovce se objevilo blikající žhavení a motor začal na všechny kvalty strašně škubat a po zastavení motor zhasnul. Zkusilo se nastartovat a motor hned chytnul a vše bylo bez závady.

Diagnostika hlásila chybu sporadicky ventil n18 ventil zpětného vedení…

Chybu jsme vymazali a zkoušeli auto různě vytáčet a pak to stejné. Škubání motoru a chcípnutí.

Asi před 3 měsíci se dával nový egr. V akčních členech ventil zpětného vedení výfukových plynů to píše: chyba.
Mohla by to třeba dělat regulace turba nebo fakt po tak krátké době ventil odešel?

Díky za jakýkoliv postřeh.
Samuel21
Nováček

Re: PD BMP nefunkční egr?

Příspěvek od Samuel21 »

Ja by som skontroloval aj podtlaky - turbo a vedenie turba (hadic), egr vedenia, ak je to sklbanie prudké.

Nový egr je akej značky ? Elektrika k nemu je ok ? Cez napr. VCDS by sa mala dať spraviť adaptácia - dá sa ?
cordlesx
Přispěvovatel

Příspěvek od cordlesx »

Vyzkouším. A v té adaptaci se musí nějak ty hodnoty měnit? Vím, že jsem to jen jednou dělal, ale to bylo když jsme u octávky egr vypínali úplně.

To cukání motoru je prudké, něco jak když dochází nafta.
Samuel21
Nováček

Příspěvek od Samuel21 »

Ak sa správne pamätám tak:

1. Zohrej motor, pripoj VCDS
2. Vyberieš jednotku / motor (engine)
3. Základne nastavenia (Basic Settings - 04)
4. Rozkliknes si ten list ktorý tam bude a nájdeš si tam Exhaust Gas Recirculation (EGR) Valve alignment (v cz tuším spetne vedeni vyf. Plynu)
5. Vpravo hore stiahni on/off/next (zap/vyp/dalsi)
6. V niektorom z okienok, ak má pamäť neklame tak ti bude písať status adaptácie - počkáš, kým tam nabehne v najlepšom prípade ADP OK, niektoré verzie vcds to aj vyfarbia na zeleno, no sú aj verzie kde jednoducho budeš musieť sledovať , aby bola dávka pri zapnutom / vypnutom rozdiel aspoň 100 mg/str - tak si to pamätám z 1.9 PD, keď sa tak dosiahne, stisnes hore vpravo VYP a hotovo

- nie, nemal by si nič zadávať motor (RJ) pokial je všetko tak ako má byt, by si mal poradiť s adaptáciou sám, RJ si bude sama motor vytáčať, na plynový pedál stúpať nemusíš, taktiež by mala blikať kontrolka zhavenia na budíkoch počas procesu adaptácie.

- po dokončení adaptácie, aj keď napise ze je všetko OK, počkaj ešte 20-30 sekúnd, aby sa všetky procesy dokončili

- počúvaj aj prejav voľnobehu motora, či nie je počuť nepravidelne otáčky
Samuel21
Nováček

Příspěvek od Samuel21 »

cordlesx píše: 09 bře 2025, 15:10 Vyzkouším. A v té adaptaci se musí nějak ty hodnoty měnit? Vím, že jsem to jen jednou dělal, ale to bylo když jsme u octávky egr vypínali úplně.

To cukání motoru je prudké, něco jak když dochází nafta.
Ešte som si všimol, ak som zle odpovedal na tie hodnoty čo si sa pýtal, tak ak bude vcds bez toho statusu ADP OK / ERROR, tak áno. V tom prípade sleduješ tie hodnoty čo som popísal vyššie, v jednom okienku bude dávka a v druhom okienku pracovný cyklus - vypnuté egr 0%, zapnuté tuším 19.9%, necháš adaptovať dakym rozdiel medzi vyp/zap nebude cca tých 100 mg/str, ono ti to aj bude písať v okienku, keď na ňom necháš kurzor, potom to vypnes vpravo hore
cordlesx
Přispěvovatel

Příspěvek od cordlesx »

Edit: vyzkouším to podle toho příspěvku nahoře

Jo to aha. To jsem zkoušel. To bylo v základní nastavení - ventil zpětného… a dával jsem zap/vyp.

Hodnoty nebyly v tom rozmezí co tam píšou.

Pak jsem ještě zkoušel: Akční členy - ventil zpětného… a tam to právě po aktivaci napíše červeně chyba.

Podtlakové hadičky jsou ok. Ventil egr je elektronický.
Samuel21
Nováček

Příspěvek od Samuel21 »

Nuž, ak je podtlak ozaj OK, tak to vyzerá na problém priamo s ventilom / elektrikou k nemu.

Ak je možnosť skúsiť iný EGR ventil, bolo by to asi najideálnejšie.

Ja by som už len skontroloval elektriku k nemu - kábel, konektor, pozrel by som živé dáta (čo dostáva z ECU)
cordlesx
Přispěvovatel

Příspěvek od cordlesx »

Dočetl jsem se, že u těchto aut často odchází ta baňka na chladiči spalin. Je tu někdo kdo má zkušenost? Passat b6. Jde to demontovat i vrchem? Nebo musí nápravnice ven? Mě už fakt trefí z toho. Nedávno byla nápravnice dole, pak geometrie. Když si představím, že to budu vše dělat znova.
Jirka.
Aktivista

Příspěvek od Jirka. »

Nejde vrchem. A syčí ti?
cordlesx
Přispěvovatel

Příspěvek od cordlesx »

To jsem zkoušel poslouchat a nesyčí. No asi prvně vyzkouším vyměnit egr ventil. Je na něm najeto asi 3 tisíce km. Značka delphi. Tak seženu použitý origo a uvidím.
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“