VP44 A6 4B 2001 AKN - draty od predsuvniku

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
TomasHav
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

VP44 A6 4B 2001 AKN - draty od predsuvniku

Příspěvek od TomasHav »

Ahoj,
mam dotaz na mechaniky, co si hrali s VP44. Vypovedela mi sluzbu, tak jsem chtel zmerit proud v predsuvniku, protoze proud v mnozstevnim ventilu vypada ok, jenze jsem narazil na zajimavost. Kdyz jsem chtel pripojit kleste vsiml si, ze vodice jsou odizolovane. Je to normalni, no je sice fakt ze auto az do te doby 11 let jezdilo, ale je to opravdu normalni ? Jak by se pak resilo napajeni toho ventilu u predsuvniku, kdyz by se vodice mezi sebou zkratovaly ? (wallbash)

Proc to nema stejnou izolaci jako mnozstevni ventil "ty cerne draty v levo"?

Diky za nazory a zkusenosti
Tomas
Přílohy
Zde je videt lankove draty k predsuvniku. Cerpadlo je repas, ale stare 11 let.
Zde je videt lankove draty k predsuvniku. Cerpadlo je repas, ale stare 11 let.
DratyKpredsuvniku.jpg (162.68 KiB) Zobrazeno 943 x
A6 4B 110kW AKN
Q7 4M 200kW CRTC
Clovek se porad uci :baby:
hansdob
Aktivista
Odpovědi: 1

Re: VP44 A6 4B 2001 AKN - draty od predsuvniku

Příspěvek od hansdob »

Ta izolace tam byla jen opadala. Běžný stav po cca 350tkm+.
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

pokud má VP 44 problém s předsuvníkem nemá cenu si hrát kravaře a repas ;)
TomasHav
Přispěvovatel

Příspěvek od TomasHav »

slovacek.milos píše: 28 lis 2025, 16:03 pokud má VP 44 problém s předsuvníkem nemá cenu si hrát kravaře a repas ;)
Ahoj,
super potrebuji mit jistotu, ze ten repas bude ok. Protoze co jsem cetl recenze, vetsinou jsou to premaskovani polaci a jeste k tomu, delaji repas z vrakoviste. Co by repas obnasel je to jen mechanika nebo i ecu a nevis priblizne cenu ?
Dik Tomas
A6 4B 110kW AKN
Q7 4M 200kW CRTC
TomasHav
Přispěvovatel

Příspěvek od TomasHav »

hansdob píše: 26 lis 2025, 21:05 Ta izolace tam byla jen opadala. Běžný stav po cca 350tkm+.
Diky to jsem chtel slyset, to by znamenalo, ze mi to chodi do zkratu, predkladam.
Zkusim scope , jestli mi to da nejakou hodnotu. Jeste jednou dik za odpoved Tomas.
A6 4B 110kW AKN
Q7 4M 200kW CRTC
slovacek.milos
Aktivista

do žádného zkratu, máš prostě vydřený předsuvník a unavenou elektroniku, špatné starty, de to různě poléčit ale ty opravy nemají dlouhého trvání, zákazníky tvého typu jsem tu měl mnoho, ladili na motoru všechno možné co moc nestálo až jednoho dne konec, můžeš si vybrat seženeš staré třeba za dvojku a někdo ti ho tam přizpůsobí nebo místní uživatel v brně ti tam immo zlikviduje, a pak různě léčená čerpadla až do 30.000 kč

s čerpadly s VP jsem si užil, křiku řevu, srovnávání mého servisu na hromadu suti, vyhrožování soudy, policajty, příklad astra výměna chladiče ujel jsem 100m na parkoviště a auto už nenastartovalo, tuším taky astra výměna zadních kotoučů a desek a auto nenastartovalo, taky mi kleklo nové ale reklamace ok, atd

pokud má auto čerpadlo VP jakékoliv opravy za přítomnosti majitele, o nepříjemnosti typu dal jsem vám do opravy auto v pořádku tak ho chci takové zpět nemám zájem :roll:
TomasHav
Přispěvovatel

Příspěvek od TomasHav »

Ahoj,
Milosi jak se nehadam, muze to byt jak rikas, ja to beru spise jako takovy domaci ukol diagnostika a pripadne pak skoncit v repasu. Prave kdyz ma scope, tak jsem si kontroloval elektroniku koncovy tranzistor jestlineni spalenej a je ok i komunikace po can L,H je symetricka a napetove odpovidajici. Jen jsem si chtel zmerit jeste pedsuvnik jeho dorazy a objevil jsem tyhle ciste draty bez izolace oproti dratum mnozstevniho ventilu do VT okruhu. JInak tohle je auto rok 2001 ,jeste nema IMMO u VP44, takze toho bych se ani nebal :)

Bojim se spis, tech repasu , kdyz nemas nikoho a jdes na blint. Proto jsem se ptal, kde sehnat dobrej repas VP44 a v jake cena "a presne ty jsi od fochu, takze tobe projde vic aut nez mne rukama, protoze ja resim primarne jen auta rodiny" ? Tenkrat, kdyz jsem ho repasoval je to uz 14 let, to stalo 20 tis a delal mi to Satas a cerpadlo bylo az do ted ok. Proto bych zase rad stejnou kvalitu (rofl) Tolik o tom, nechci sice kupovat levne veci, ale zase take ne drahe s kvalitou levnych :-) Coz je ten problem,protoze net mas plnej VP44 a repasu, ale prectes si recenze a to fakt nechces :)
Je to stejna kvalita jako repasovane tonery do tiskaren, jenze cenove uplne jinde :-)

Tim jsem chtel rici, ze to spise je takovy projekt a ze na to nespecham, je to zalozni auto kdyby se neco - chapes je to nase babicka , ale porad se drzi :)
No po zime jdu pro odtah a beru to na Moravu na chatu, na ulici se mi to pred panelakem delat nechce: davat to HU atd .., pak bych napsal vic jak to dopadlo.
Ted je to spise brainstroming, kde cas je pouze relativni (noteeth)

Proto jeste jednou diky kluci za jakekoli nazory.
Potesilo by mne, kdyby nekdo mel i oscilogram z funkcniho VP44 a pripadne jestli meril i ten predsuvnik - zda to lze proudove jako mnozstevni ventil nebo muze i napetove a snimkovat pro poravnani dorazu.

Tomas
A6 4B 110kW AKN
Q7 4M 200kW CRTC
slovacek.milos
Aktivista

Ještě jsem nepochopil proč si stím hraješ?? ti to netahne nestaruje nebo jaký máš problém
TomasHav
Přispěvovatel

Příspěvek od TomasHav »

slovacek.milos píše: 07 pro 2025, 20:14 Ještě jsem nepochopil proč si stím hraješ?? ti to netahne nestaruje nebo jaký máš problém
No vyjizdel jsem z garazoveho stani a nez se mi otevrely vrata chcipla a uz nechtela natocit. Tak jsem si sni hral , ovzdusnoval cely den, ale max. chytla na par vterin. Vymenil jsem i palivovy filtr, ale zpetnej ventil na filtru jsem nechal mozna je to problem on tezko rici. Tak jse si rikal, zi si ji namerim skopem, jestli nema v haji koncovy tranzistor na mnoztestevnim ventilu, no a kdyz se mi povedlo sehnat schema , tal jsem si zmeril co se dalo. Casta chyba prave s koncakem to neni. Tak jsem si rikal,ze jeste kouknu predsuvnik el. jak ten vypada a objevil ty hole lanka, ktere maji vodivost po povrchu.

Jak jsem rekl,auto je srdcovka, ale presne tak jak pred 14 lety nahla smrt, zadny poslicek proste z niceho nic chcipla, ikdyz mela cumak dolu. Tenkrat to skoncilo repasem, ted uz si dokazu neco najit, tak jsem si chtel udelat male mereni nez by pripadne sla na repas.

Ve VCDS, ted presne nevim to hlaseni, ale kdyz dlouho tocis = tedy az se ti poprve objevi cervena olejnicka tlak oleje objevi se chyba ve VCDS sporadicka DTC: neco jako snimac otacek cerpadla nic vic. To, ale prisuzuji dlouhemu toceni bez efektu motoru. Taky jsem se docetl, ze nekdy delat ovzdusneni pres palivak ani nejde a jelikoz u bytu nemam vybaveni jako na chate u rodicu, tak ceka venku na parkovisti, az se otepli nebo az dostanu odvahu ji prevest (rofl)
Přílohy
Ten can lo - byla moje chyba, nemel jsem dobry kontakt. Ale je symetrickej a o trochu nizsi :)
Ten can lo - byla moje chyba, nemel jsem dobry kontakt. Ale je symetrickej a o trochu nizsi :)
VP44-zoomIN.PNG (125.35 KiB) Zobrazeno 531 x
A6 4B 110kW AKN
Q7 4M 200kW CRTC
joe
Aktivista

Příspěvek od joe »

Opadaná izolácia je bežná vec, má to roky.
Obvykle to v skrate nebýva, treba merať meračom indukčnosti, cca 3mH.
Ak ťa to serie, tak ich roztni, uvoľni dva šrouby na hlave čerpadla, daj dole ten plechový pásik zboku, zvleč bužírku a zafúkni zmršťovačku 1,6 mm nanovo.
Ak by to aj išlo do skratu, tak koncový stupeň predvstreku to nepoškodí, je tam ochrana.

Čiže: ak je to v skrate, tak motor síce nepôjde dobre (nereguluje predvstrek), ale naštartuje.
Ak nenaštartuje, je problém inde, buď koncák dávkovacieho ventilu alebo ventil alebo mechanická závada.

Edit:
Podľa oscilogramu to naozaj nie je koncák dávkovacieho ventilu, oscilogram je v poriadku, otváracia špička 16A, prídržný prúd 10A, tak, ako má byť.
CAN nemá význam merať, akonáhle ide prúd do dávkovacieho ventilu, to znamená, že CAN komunikácia prebieha, čerpadlo chce vstreknúť naftu, ale nemá akú.

Toto nie je elektrický problém.

1.) zavzdušnené - na odvzdušnenie musí byť plná nádrž nafty, inak to neodvzdušníte, nemá to podávačku. Ak je to štvorkolka, tak sa nafta berie z jednej polovice nádrže z tzv. zdymadla, to musí bežať, inak v odbernej komore nie je nafta. Natvrdo priviesť 12V na poistku, ak si dobre pamätám č. 28.
2.) Mechanická chyba čerpadla, zlomená vačka, slabý vnútorný tlak čerpadla...atď....
TomasHav
Přispěvovatel

Příspěvek od TomasHav »

Ahoj, diky za zhlidnuti oscilogramu mam stejny nazor, ze to nebude v elektrice. Co se tyce nadrze precerpavani pres pojistku 28 by bylo nutne az pod 1/4 nadrzel ja mam 3/4. To by melo byt ok, ja mam spis podezdreni bud na prepady nebo ventil ve vracecce na filtru. Blbe je, ze jsem chtel koupit nove trubky od filtru k cerpadlu, ale uz nejsou - jedine vrakac. :-( Porad se klonim k tomu brutal zavzdusneni, protoze vzdy pres vratku na cerpadle vytahnu mraky bublin a v pruhledne hadici, je vzdy velka bublina jak to chcipne. Jak rikam po zime az to dotahnu na chatu dam vedet jak jsem dopadl. Jinak super odpoved, to by mohlo slouzit i jako navod pro dalsi chudaky s VP44 :-D
Jeste jednou diky.

Btw: K tomu predsuvniku, opravdu zmerit jen indukcnost nebo muzu i napetove/proudove podobne jako u mnozstevniho ventilu?
A6 4B 110kW AKN
Q7 4M 200kW CRTC
slovacek.milos
Aktivista

Ja jen to přečerpávání je půl nádrže jak máš půl zastavíš v nárži nešplouchá vypneš motor a už nenastartuješ a pokud je VP před hrobem neodvzdušníš
hansdob
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od hansdob »

Takhle se chovalo moje s upadlým kolíčkem.
čerpadlo od hansdob na Rajčeti - https://www.rajce.idnes.cz/hansdob/album/cerpadlo
Naposledy upravil(a) šulda dne 10 pro 2025, 18:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno.
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
rami
Aktivista

Příspěvek od rami »

Na tom zaznamu z oscila mi par veci nehraje.
Napajeni PIN 7 - tam ukazuje max 5v pokud vidim dobre - nemelo by tam byt 12 V - spatne nastaveny ,merici rozsah ?

signal PIN 8 - to jsou otacky cerpadla a tam nic nevidim -

Dej k stazeni cely namereny soubor. dik
Okta combi Tdi 66Kw Elegance, MR 02, ALH, 297 614 km
joe
Aktivista

Příspěvek od joe »

Nemá to význam, rýpať sa v oscilograme.
Ventil sa otvára, to je podstatné, tým pádom je elektronika v poriadku, howgh.
Šanca, že sa otvára v nesprávny okamih je nulová, elektronika synchronizuje interný snímač IWZ s kľukou a so snímačom ihly na 5. valci.
Nayvše, z výfuku by bolo cítiť nespálenú naftu.

Jednoducho, nie je vysoký tlak v čerpadle.
Buď z nedostatku nafty, alebo je poškodená vysokotlaká časť.

Napadli mi ešte dve exotiky:
1.) Chybné tesnenie pod elektronikou - len tam sú dve a jedno je súčasťou snímača. Obvykle stačí pritiahnuť elektroniku (8 šroubov, začať stredným a potom na kríž)
2.) Spätný ventil na spiatočke - súčasť holendra. Je jednoduchý, gulička, sedielko.
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“