Oleje Mobil

vše o motorových, převodových a podobných olejích - čím se miláčci namažou

Moderátoři: šulda, Moderátoři

jansx
Nováček
Odpovědi: 0

aki olej Marek77

Příspěvek od jansx »

Dal som do A3 1,6benz.75kw Mobil formula relly 5w50 a motor hneď začal klopkať aj spotreba išla hore dal som ho ihneď preč po 2tis. km olej bol né čierny ako by mal 15 tis. výmena za Šhell 5w40 a všetko je v starých koľajach nikdy viac Mobil. ps Dodatočne som zitíl že hore menovaný olej Mobil nespĺňa vw normu pre benz. nepreplňované motory.
nogis
Aktivista
Příspěvek od nogis »

To je ale problém tvůj a ne oleje (hm)
VW Passat B8 variant R-line, CUAA 218kW/591Nm
STRÝCO
Přispěvovatel

Re: aki olej Marek77

Příspěvek od STRÝCO »

jansx píše:Dal som do A3 1,6benz.75kw Mobil formula relly 5w50 a motor hneď začal klopkať aj spotreba išla hore dal som ho ihneď preč po 2tis. km olej bol né čierny ako by mal 15 tis. výmena za Šhell 5w40 a všetko je v starých koľajach nikdy viac Mobil. ps Dodatočne som zitíl že hore menovaný olej Mobil nespĺňa vw normu pre benz. nepreplňované motory.
Je to tak, ako píše nogis. Olej sa vyberá v prvom rade podľa specifikácie -predpisu výrobcu a až potom sa uvažuje o ostatných záležitostiach, ako sú cena, značka, ..., viskozita.
jansx
Nováček

olej 5w-50 versus 15w-40

Příspěvek od jansx »

Dal som do A3 1,6benz.75kw Mobil formula relly 5w50 a motor hneď začal klopkať aj spotreba išla hore dal som ho ihneď preč po 2tis. km olej bol nenormálne čierny ako bota ako by mal 15 tis. výmena za Shell 5w40 a všetko je v starých koľajach nikdy viac Mobil.PS hore menovaný olej Mobil nespĺňa VW normu pre benz. nepreplňované motory.Tá istá skúsenosť VW Golf lV 1,4 16v 55kv s 5w olejom hlučný a papka olej ak 10w alebo 15 w 40 kľud žiadne poklepkávanie a olej "nežerie "
nogis
Aktivista
Příspěvek od nogis »

Za prvé nepiš Mobil už nikdy, když toho moc lepšího nekoupíš a za druhé nechápu, proč do tohohle motoru dáváš 5w-50. Chceš ho snad používat pro závodním nasazení?
VW Passat B8 variant R-line, CUAA 218kW/591Nm
bobG3
Aktivista

Re: olej 5w-50 versus 15w-40

Příspěvek od bobG3 »

jansx píše:Dal som do A3 1,6benz.75kw Mobil formula relly 5w50 a motor hneď začal klopkať aj spotreba išla hore dal som ho ihneď preč po 2tis. km olej bol nenormálne čierny ako bota ako by mal 15 tis. výmena za Shell 5w40 a všetko je v starých koľajach nikdy viac Mobil.PS hore menovaný olej Mobil nespĺňa VW normu pre benz. nepreplňované motory.Tá istá skúsenosť VW Golf lV 1,4 16v 55kv s 5w olejom hlučný a papka olej ak 10w alebo 15 w 40 kľud žiadne poklepkávanie a olej "nežerie "
Takhle vznikají mezi lidmi fámy. Napřed čti a pak lej. Pokud bys tam nalil stejný olej od shelu, dopadlo by to stejně (hm)
G3 Variant synchro
Eric_
Přispěvovatel

Příspěvek od Eric_ »

Dlho sa trochu snažím orientovať v olejoch a musím tvrdiť a stále ma to utvrdzuje v tom že Mobil je naozaj 1
Castrol sa snaží ale nie je to ono.

Tu som porovnával normu 507 a aj tu je patrný rozdiel, prikladám technické listy olejov Mobil 1 ESP Formula 5W-30 a Castrol EDGE 5W-30

Mobil má lepšiu odolnosť pri vyšších teplotách bod vzplanutia je vyšší a to napovedá že je stabilnejší.

http://www.eshop-rychle.cz/fotky303/fot ... _5w-30.pdf

http://www.olejspol.cz/attachments/eo_z ... -5W-30.pdf
SpeedyS4
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyS4 »

abcha na oleje od mobilu ktere maji zkratku FE (udajne jsou jen pro fordy) me to mechanik omylem nalil do auta, a radeji to slo po 10km ven....pry to tvori celkove slabsi mazaci film, drive se trha, a je konstruovan na nove motory...zkratka by mela znamenat fuel economy.... pak jsou zrkatky Xe, a ja nakonec do sve 2.7biturbo dal 5w-30 SLS formula ... od mobilu, a spokojenost
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Eric_ píše:Dlho sa trochu snažím orientovať v olejoch a musím tvrdiť a stále ma to utvrdzuje v tom že Mobil je naozaj 1
Castrol sa snaží ale nie je to ono.

Tu som porovnával normu 507 a aj tu je patrný rozdiel, prikladám technické listy olejov Mobil 1 ESP Formula 5W-30 a Castrol EDGE 5W-30

Mobil má lepšiu odolnosť pri vyšších teplotách bod vzplanutia je vyšší a to napovedá že je stabilnejší.

http://www.eshop-rychle.cz/fotky303/fot ... _5w-30.pdf

http://www.olejspol.cz/attachments/eo_z ... -5W-30.pdf
Není to tak jednoduché, ne všechny vlastnosti jsou v tech. listu, Castrol může mít jiné vlastnosti zase lepší na úkor teplotní odolnosti.
G3 Variant synchro
Eric_
Přispěvovatel

Příspěvek od Eric_ »

Ja sa nehádam len čo je zverejnené, a tam vychádza Mobil lepšie a dosť má vplyv na životnosť olejovej náplne aj teplotná odolnosť, olej ak je prehrievaný stráca svoje vlastnosti.
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Je to hodně těžké, záleží na spoustě věcí a konkrétní aplikaci. Mobil používá PAO základové oleje, mají ale třeba nižší rozpustnost karbonů a laků, Castrol používá oleje kterým říká syntetické, (o to se tyhle firmy soudily), které nemají tak dobrou teplotní odolnost, ale zase mají jiné vlastnosti lepší (oxidační apod).
Já se držím oleje, který je značkový od dobrého distributora a snažím se neměnit, nebo jen při koupi. Hádat se nechci taky, jen vím, že sledování jednoho parametru nemusí být pro optimální mazání to hlavní.
Ale fakt je to, že v souč. době je Mobil jeden z nejlepších výrobců. A taky platí, že pro normální použití je skoro jedno, jakou renomovanou značku použiješ, důležitá je specifikace.
G3 Variant synchro
kamil TTR
Přispěvovatel

Příspěvek od kamil TTR »

Mám objednáno Q8 a stím jsem snad nic neskazil.
Stejsky77
Přispěvovatel

Příspěvek od Stejsky77 »

kamil TTR píše:Mám objednáno Q8 a stím jsem snad nic neskazil.
Tak tím jsi rozhodně nic nezkazil. Nejen z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit.
Octavia II Elegance 1.9 TDI BXE
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Stejsky77 píše:
Tak tím jsi rozhodně nic nezkazil. Nejen z vlastní zkušenosti mohu jen doporučit.
Stejsky tak jaké testy opotřebení jsi dělal? pochlub se.
G3 Variant synchro
Stejsky77
Přispěvovatel

Příspěvek od Stejsky77 »

bobG3 píše:
Stejsky77 píše:
Stejsky tak jaké testy opotřebení jsi dělal? pochlub se.
V jiném vlákně je diskuse o těchto olejích. Testy jsem nedělal (takový vědecký pracovník nejsem), ale vozidla provozované na tyto oleje po desítkách a už i stovkách tisíc km běží naprosto bezchybně, bez zvýšené hlučnosti, výkonu a spotřeby paliva i oleje. Výkon měřen na brzdě u vozidla VW Polo 1.0 MPI, zejména městský provoz, mraky studených startů. Navíc opotřebení rozebraného motoru škody favorit 1,3 bylo minimální, hodnotil mů mechanik, který si motor odkoupil a používá do svého pickupa. Motor jsme rozhodili po nehodě auta, tak nás zajímalo jak je na tom, a vzhledem k jednoduchosti motoru jsme to za hodinku měli. Favorit měl najeto 342 000km a od třetí servisní prohlídky tj. 45000 km jezdil jen na olej Q8, tak proto ho doporučuju.
Samozřejmě nejsem takový odborník jako ty, který dělá testy a jezdí na semináře, ale jsou tu jen praktické zkušenosti. A jistě mi dáš za pravdu, že řeči - Dávám ten a ten olej a nezadřelo se to - jsou zcestné. Vycházím právě z toho rozebraného motoru a měřeného výkonu na brzdě a hlučnosti provozovaných aut.
Octavia II Elegance 1.9 TDI BXE
Odpovědět

Zpět na „Mazání a motorové oleje“