Semi-synthetic base stock (polosyntetický základový olej) spadá vždy do API sk.III a je to každý základový olej, který vykazuje viskozitní index vyšší než 130. 130 proto, poněvadž nad 130 se nelze standardně hydrogenační rafinací dostat a musí se do oleje přimíchavat syntetické složky aby se dosáhlo levným způsobem VI(viskozitního indexu) např.150. Semi-synthetic base stock je vždy patentovaná směs konkrétním výrobcem, který ji vyvinul.
Toliko zatím krátká odpověď, do týdne dostanu prý více iformací.
míchání olejů
Moderátoři: šulda, Moderátoři
No právě .....Úroveň příspěvku= úroveň odpovědiSlavkov píše:Prostuduj si cca rok, dva staré příspěvky a zjistíš, že již jsme se spolu o olejích bavili na trochu vyšší úrovni...bobG3 píše:Ve výrobě, studuj a dozvíš se, bohužel kurz tribotechnikem za hodinu je momentálně vyprodán
Nicméně pokud znáš normu, která stanovuje, čemu náleží označení plná syntetika a čemu polosyntetika, tak se mile rád nechám poučit
... hlavně mi neříkej, že to je EN MARKETING 4.1

Nicméně ptát se po normě tam kde není a ty to víš že název vychází z technologie...pokud stačí výrok soudu tak se zeptej strýčka Googla, už to tu bylo, takže hledej šmudlo.
Ptej se jaké vlastnosti má která skupina a rozdělí se to samo a můžeš tomu říkat jak chceš když tě názvy které používají i zkušení tribotechnici tak dráždí.
G3 Variant synchro
Re: míchání olejů
Nalej tam tento olej 20W/40 a nevymýšlej kokotiny... http://www.oleje-pema.cz/oleje-motorove ... 34042.html Ten motor ti může za nějaký čas jít do kytiček tak mu zbytečně nepodmastuj a raději šetři na novej...... Jinak já jsem měl felicii 1.3 a při výměně oleje jsem nalil 1 litr plné syntetiky a 3 litry minerálu-oba značka mogul.A motor si jen předl. Takže není to tak horké jak to vypadá.Kort u starých motorů...turbo kamna power píše:mám motor 1,6TD, najeto asi přes 300tis. km, za studena trochu horší komprese, velká kouřivost, za tepla si přede a jde jak víno, nekouří, jen tlak oleje by mohl být vyšší...
no a tak se koukám po nějakým hustším oleji... našel jsem polosyntetiku Selenia HPX 20W50, ale je možná až moc hustý, můžu ho zkombinovat s minerálním olejem Q8 15w40? dal bych to v poměru 50:50. Oba plní potřebnou VW normu, takže podle mě by to mělo být bez problémů...
nějaký názor na to? díky