Grafy z brzdy - posílejte

VW/Audi/Škoda/Seat - zvyšování výkonu (především TDI motory)

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Zamčeno
JirkaŠ
Sběrač informací
Odpovědi: 0

Příspěvek od JirkaŠ »

Alex píše:JirkaŠ:

graf4: krivka Mk chýba, pretože som vtedy ešte nevedel poriadne tú brzdu obsluhovať a bol som rád, že som to vytlačil aspoň takto. Pán, čo robí obsluhu brzdy, bol momentálne indisponovaný. :) Takže to zostalo na mne.

Jo,to beru.

graf5,8: to nie je špička výonu, tam sa tie krivky Mk a výkonu pretínajú. Nedotýkajú sa, ale pretínajú. Ja viem, je to blbo vidieť. Krivka výkonu (tá ružovšia) kopíruje modrú krivku. Ružová=modrá+zelená. Teda: výkon na motore=výkon na kolesách+straty v prevodoch. To, čo od cca 3700 ot/min padá dole, je Mk, nie výkon. Na grafe 8 to vidno trošku lepšie. Červená=Mk, ružová=výkon.

Ano,máš pravu,špatně jsem identifikoval čáry.

graf 6: áno, je tam problém, ale s obsluhou :) to bolo úplne prvé meranie tohoto auta a vôbec auta nad 50 koní na tejto brzde :) a chlapík-obsluha brzdy nevytočil motor nad 4000 lebo mal pocit, že už je to na diesel dosť a výkon už aj tak klesá. Je to starší pán. Tak som sa s ním nehádal a väčšinu ďaľších meraní som si už robil sám. Ten zub v nízkych otáčkach- neviem, tipoval by som že na chvíľu ubral plyn, teda nemal ho na plno. Preklz nebol ani pri oveľa väčších hodnotách, tak prečo pri základnom meraní by mal byť? Podľa mňa- chyba obsluhy.

Ano,spíše to ubrání plynu(to mě vůbec nenapadlo).

graf9:áno, chyba merania- ale výkonu sa veriť dá. Výkon odmeriaš správne bez ohľadu na to, či blbne alebo neblbne snímač otáčok. Brzda len potom nevie pri akých otáčkach ten max výkon je, nevie urobiť krivku Mk a krivku výkonu. Jediné, čo je neovplyvnené, je hodnota výkonu.

Záleží na tom,který snímač kecá.

graf10: kráter v 3800 bol nejaký technický problém na aute. Graf som sem dal len kvôli ukážke, že box pridal 10kW a kvôli komentáru o tej dymivosti - to auto nebolo tuningový špeciál, ale obyčajná zaprášená rozhrkaná octavia s BOXom. Ja som to sem nedal s komentárom, že "takto má vyzerať super tuning". Opakujem, len kvôli porovnaniu výkonu BOXu, čo to asi urobilo. A ani na ostatných grafoch nezačínajú krivky pri 1000 ot/min.

A proč nezačínají od 1.000 nebo alespoň od 1500ot???

Nikomu tieto grafy nevnucujem, že sú dokonalé, alebo neviem aké. Áno, majú svoje muchy- keby som mal za tie merania platiť, tak by mi to vadilo. :)

Já je jen okomentoval,rozhodně bych taková měření neplatil,protože nejsou korektní.Ty jsi tu ale vysvětlil,jak vznikaly a tak se to dá omluvit.
Až s tím budeš dělat víc,tak se taky budeš těmhle prvním pokusům smát.
Hodně úspěchů! (noteeth)
Věřím,jen tomu co změřím.
Alex
Přispěvovatel

Příspěvek od Alex »

Neviem, čo sa ti na tých grafoch nezdá korektné, podľa mňa až na ten graf č.9 sú v poriadku... Nevidím nijaké závažné nedostatky, ktoré by znehodnocovali meranie. Myslím, že výsledky sú hodnovené a nedošlo k nejakej chybe, ktorá by ovplyvnila presnosť merania. Straty boli odmerané korektne, čo je aj na grafoch vidno podľa hodnôt okolo 20kW - a je to 4motion. Preto sa zasmejem, keď vidím predohrab a straty 40kW, tak je mi jasné ako sa to meralo- pri meraní strát technik nestlačil spojku, ale brzdil motorom. Potom sú namerané straty nesprávne. Namiesto strát v prevodoch je tam pripočítaný aj stratový výkon motora, čo pri dieseli nie je zanedbateľné. Preto na niektorých meraniach vychádzajú obrovské korigované hodnoty- ale je to blbosť. Na starých fórach bolo takých grafov dosť. Ak chcem eliminovať túto nepresnosť- pozriem sa na výkon na kolesách, ten je určite vždy správny a na základe toho si urobím obraz. Skrátka: Ak mám na kolesách napr 100 koní a výkon na motore mám 140 koní, je jasné, že niekde je problém. Pri predohrabe tento rozdiel MUSÍ byť menej ako 20%. To vyplýva z koncepcie pohonu.

Ešte k tvojim komentárom: kecal snímač otáčok, ukazoval menej ako by mal. Žiadny iný snímač tam nie je. Brzda jedine "vie", aký je výkon na valcoch, bez toho aby vedela otáčky. Signál otáčok je na to, aby "vedela" urobiť závislosť medzi tým výkonom, ktorý ona pozná, a otáčkami, ktoré jej dám ako vstupný signál. Točiaci moment motora sa vypočíta z otáčok a z výkonu motora - ten sa priamo odmerať nedá. To, čo meria brzda, je zmarený výkon. To je jediná hodnota. Všetko ostatné je už len dopočítané z otáčok. (okrem toho meria ešte stratový výkon v prevodoch- ale to je principiálne to isté)

Prečo nezačínajú grafy pri 1500, to neviem, nikde som to nenastavoval, asi sa to ani nedá- brzda to urobí sama a ja to neovplyvním. Asi nepovažuje za podstatný priebeh tam dolu, asi sa jej zdá že význam to má až od 2000, keď už to začína ťahať. :) Nie, fakt neviem, prečo je to tak. Možno je to dané softwarom brzdy, neviem.
mvolesko
Aktivista

Příspěvek od mvolesko »

JirkaŠ píše:Jen pro doplnění Sandyho.Ta brzda není v Ústí ale v Děčíně-Křešicích,do Ústí je to kousíček.
Jinak graf od Dukese a mvoleska:nelíbí se mě špičky na všech třech křivkách v oblasti 2.500 ot.Typoval bych to na prokluz???Jsem zvyklý vyhodnocovat "naše" křivky a to co píši je jen názor,mohu se mýlit.
Rád bych to porovnal na naší brzdě.
je to dost možný že klouzala jak spojka tak gumy na těch válcích, stim autem budu na 99% v mimoni když bude dobrá cena a budu mít peníze tak to nechám klidně změřit znova na jiný brzdě
TDI 4x4 90Hp --> 2++Hp
Obrázek
JirkaŠ
Sběrač informací

Příspěvek od JirkaŠ »

Alex:Nechci tady nikoho poučovat o tom jak má probíhat měření na brzdě a jak mají vypadat ztráty a křivky.Co má vliv na výkon na motoru a na kolech atd.Jen jsem napsal svůj názor.Mám doma brzdu na motorky na které úspěšně ladíme již šestým rokem nejrychlejší dragstery v Česku a tak si dovolím říci,že o vyhodnocování křivek výkonových grafů něco málo vím.U nás stavíme jak palivové mapy,tak předstihové.Děláme i několik desítek měření denně.Už končím diskuzi na toto téma :-D
Alex
Přispěvovatel

Příspěvek od Alex »

Vôbec netvrdím, že o tom vieš málo :) len som sa ťa pýtal, prečo sa ti zdajú nekorektné, keď si ich tak označil. Chcel som počuť, čo presne je na nich zlé. Ale keď sa už nechceš baviť, OK, akceptujem.
Jim
Site Admin

Příspěvek od Jim »

Vcera jsem byl na brzde, graf by mel dojit reeshovi....pak to sem hodi

jinak spokojenost, namerili mi 118kW a 321N.m..... :o :)
Fabia RS - 274PS, 578N.m. - DIESELPOWER - EX
BMW 335Cd - 368PS, 790Nm - DIESELPOWER - EX
Lexus GS300
Obrázek
reesha
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reesha »

Jim píše:Vcera jsem byl na brzde, graf by mel dojit reeshovi....pak to sem hodi

jinak spokojenost, namerili mi 118kW a 321N.m..... :o :)
Tak grafík je tady. Hodnoty pěkné, na 66kW octavii - skoro 100% nárůst výkonu.

Ale ten graf je dost hnusný. Nevím co tam dělá ten zub. Jsem si zcela jist, že auto se takhle nechová. Je tam nějaká chyba měření. (JirkaŠ říká, že prokluz - spojka nebo na válcích .. já u toho nebyl, ale motor to nedělá)

Krouťák mohl být vyšší, ale asi 2 dny před měřením jsme dost ubrali.

tak tady je:

Obrázek
Obrázek Obrázek

Prohlížeč logů LogView stahujte tady

PS: Hledáme (ne)mechanika, viz odkaz s popisem
Jim
Site Admin

Příspěvek od Jim »

jj, taky jsem si rikal, cim to bude, ten druhej zub....asi nakonec chyba jak pise Reesha...

no, kroutak je sice mensi, ale na druhou stranu zas tak rychle nepada... 8)

sorry, ze je bez diakritiky, pisi na jinem PC... :)

EDIT: smazan dotaz
Lexus GS300
Obrázek
reesha
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reesha »

Jim píše: prekvapilo me, ze maximum vykonu je dost brzo, v 3600otm.. :o
ma to pak vubec smysl vytacet dal?
Podle me to neni maximum, ale ta chyba při měření. Maximum je podle mě mezi těmi 2 zuby okolo 4tis otáček.

PS: hlavně že nepíšeš Španělsky :D
Obrázek Obrázek

Prohlížeč logů LogView stahujte tady

PS: Hledáme (ne)mechanika, viz odkaz s popisem
JirkaŠ
Sběrač informací

Příspěvek od JirkaŠ »

Maximální výkon je ten druhý hrb na 4100 ot. To první na 3600 je nejspíš prokluz.
Jim
Site Admin

Příspěvek od Jim »

safra, nechapu, jak to muze v 3600 nahle proklouznout, kdyz kroutak jde dolu...je to bezne?

co tam ten technik v tom probuh vyvadel? :roll:

Jirka: ten vrchol je ve stejny urovni jako ten kolem 3600, takze vykon je vlastne OK...
Lexus GS300
Obrázek
Kornout
Aktivista

Příspěvek od Kornout »

Musí to být prokluz, jelikož je to ve stejném místě jak na výkonu, tak na krouťáku. A aby lezl krouťák v cca 3700otačkách takhle nahoru, to je dost nepravděpodobné. Hlavně za jízdy by to musel bejt kopanec jako prase.
KTM 250 SX-F
bývalo i 265PS, 471 Nm on 1,9TDI :-/
Kupte si Mercedes, kupte si Audi, stejně všichni skončíte u BMW :-D
TomB
Nováček

Příspěvek od TomB »

Kornout píše:Musí to být prokluz, jelikož je to ve stejném místě jak na výkonu, tak na krouťáku. A aby lezl krouťák v cca 3700otačkách takhle nahoru, to je dost nepravděpodobné. Hlavně za jízdy by to musel bejt kopanec jako prase.
Vzheldem k tomu, že se výkon dopočítává z krouťáku, jestli se nepletu, tak ty čáry výkonu musejí kopírovat změny Nm.
Mě spíš zarazil ten skok na křivce ztrát ve vyšších otáčkách, ten je nějakej prapodivnej.

No a tohle je graf mýho motoru :-) není to žádnej zázrak, ale ujde to. Sériově to je AJM 85 kW / 285 Nm, teď to má jen chip a KN filtr.

Obrázek
Naposledy upravil(a) TomB dne 03 bře 2006, 13:18, celkem upraveno 2 x.
Dusan
Sběrač informací

Příspěvek od Dusan »

Tu je graf New Octavia 2.0TDi
Obrázek
Dusan
Sběrač informací

Příspěvek od Dusan »

No a este jedna New Octavia TDi ale 1.9
Obrázek