Moc hustá na ježdění a neupravená na fritování

Nebo kdyby ho někdo chtěl tak sz.
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
Pokud je ředění za účelem udržení čerpatelnosti řepkového oleje při nízkých teplotách a zároveň co možná nejmenšího množství této přidávané látky, tak bych naftu nepoužíval.radluk píše:benzin, nafta, E85, vyber si.
Ahoj prosím tě musím ředít řepku pokud vyjedu plnou nádrž za den,ale asi předpokládám,že ano pro lepší čerpatelnost díky PetrStewa píše:Pokud je ředění za účelem udržení čerpatelnosti řepkového oleje při nízkých teplotách a zároveň co možná nejmenšího množství této přidávané látky, tak bych naftu nepoužíval.radluk píše:benzin, nafta, E85, vyber si.
E85 jsem párkrát zkoušel, ale výsledky s ní nemám nijak pozitivní.
Za mě tedy určitě benzín - stačí menší množství než nafty, rychle se smíchá s olejem a nejefektivněji zvyšuje čerpatelnost při teplotách pod nulou.
Konkrétní množství si pro svůj řepkáč a svoje čerpadlo a venkovní teplotu budeš muset zjistit sám - nejjednodušší bude dát do několika PETek vzorek oleje a k nim v různém množství benzín. a všechny strčit na několik hodin do mrazáku (s teploměrem abys věděl kolik je v něm stupňů.)
Mě samotnému se minulou zimu osvědčilo cca 20% benzínu k 80% výfritu.
naše děti by se mrkli do učebnice chemie s čím se glycerin míchá... benzin to zrovna není, ten se s glycerinem přímo nesnáší...pepe276 píše:Ředim friťák Naturalem 95. Udělal jsem malej pokus. Do 3 malých skleniček jsem dal friťák s Naturalem - 10, 20 a 30% Naturalu. Dneska ráno bylo venku nějakých -10 stupňů a směs s 10% Naturalu byla jako sádlo, při otočení skleničky dnem vzhůru to zůstalo přilepené u dna a ani se to nehnulo(až odpo při nějakých -3 to teklo asi jako med), 20% už hezky teklo a 30% ještě víc. Takže se mi potvrdilo, že stačí dávat 20 % Naturalu. Na jaře to chci ale stejně předělat na 2 nádrže.
Mám dotaz. Myslel jsem si naivně, že 20 % Naturalu rozpustí ten blbej glycerin, nebo že aspoň neztuhne do celistvé vrstvy a aspoň trochu poteče a ono ne. Zůstane sedět na dně ve formě krupiček a když to naleju do nádrže, tak si sedne na dno a ucpe sací koš a je vymalovánoČím ho rozpustím, ať nemusím vycucávat 1/3 nádrže? Je ho po dně asi tak 2-3cm okolo sacího koše a je tím úplně zalepené sítko proti bordelu. Vycucávání je až poslední možnost.
Ježišmarjá tohle určitě glycerin nebudepepe276 píše:Co je teda taková ta krupice, co se v přefiltrovaném friťáku usadí na dně??? Myslel jsem si, že je to glycerín... Když to vezmu na prst, tak ta krupice během chviličky teplem roztaje. Jako sádlo beru tuk živočišného původu a to slunečnice a řepka není...aspoň teda dodavatelé mi tvrdí, že používají na smažení jen jen rostlinné oleje.