Octavie 1.6 75kW BFQ - chyba snímače otáček vačky G40
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Octavie 1.6 75kW BFQ - chyba snímače otáček vačky G40
Dobrý den. Poprosil bych Vás o radu s následujícím problémem:
Jedná se o skodu octavii 1,6 75kW , kód motoru BFQ, rv 2003. Při startování se náhodně (tak 3x z deseti startů) objeví chyby:
„ Snímač polohy vačkových hřídelů G40 – Nesmyslný signál P0341-35-00 -Sporadicky“ – tato chyba je tam z nejčastěji.
Nebo místo ní se tam náhodně objeví chyba „ Snímač polohy vačkových hřídelů G40 – signal příliš malý P0342-35-00-Sporadicky“.
Na autě již vyzkoušeno:
Vyměněna (dvakrát) snímač vačky G40 ( vždy za nový – jednou Hella a jednou Bosch)
Vyměněný konektor kabelového svazku u snímače
Proměření vedení mezi snímačem a RJ motoru
Kontrola, zda na snímač jde zem a +5V
Kontrola kostřícího bodu RJ
Kontrola rozvodů, zda sedí.
Nic z uvedeného nepomohlo.
Chyba tam vyskočí jen a pouze při startování ( ale ne při každém). Po vypnutí motoru a nové nastartování sama zmizí (ale také ne vždy). Při samotné jízdě se ale chyba neobjeví nikdy. Bohužel už došly nápady na co se zaměřit. Auto jede normálně - jen při vyskočení chyby trochu déle točí než chytne.
Jedná se o skodu octavii 1,6 75kW , kód motoru BFQ, rv 2003. Při startování se náhodně (tak 3x z deseti startů) objeví chyby:
„ Snímač polohy vačkových hřídelů G40 – Nesmyslný signál P0341-35-00 -Sporadicky“ – tato chyba je tam z nejčastěji.
Nebo místo ní se tam náhodně objeví chyba „ Snímač polohy vačkových hřídelů G40 – signal příliš malý P0342-35-00-Sporadicky“.
Na autě již vyzkoušeno:
Vyměněna (dvakrát) snímač vačky G40 ( vždy za nový – jednou Hella a jednou Bosch)
Vyměněný konektor kabelového svazku u snímače
Proměření vedení mezi snímačem a RJ motoru
Kontrola, zda na snímač jde zem a +5V
Kontrola kostřícího bodu RJ
Kontrola rozvodů, zda sedí.
Nic z uvedeného nepomohlo.
Chyba tam vyskočí jen a pouze při startování ( ale ne při každém). Po vypnutí motoru a nové nastartování sama zmizí (ale také ne vždy). Při samotné jízdě se ale chyba neobjeví nikdy. Bohužel už došly nápady na co se zaměřit. Auto jede normálně - jen při vyskočení chyby trochu déle točí než chytne.
Re: Octavie 1.6 75kW BFQ - chyba snímače otáček vačky G40
Prověřit - rozmotat motorový svazek v ohybu u startéru.
Jj, svazek je častá závada
Startér točí pěkně - nemá tendenci se jakoby sekat ?
Startér točí pěkně - nemá tendenci se jakoby sekat ?
Hezký den.
Tomas.cz: Zkusím tedy provizorně dát tři nové kablíky od čidla napřímo do RJ. Sice jsem je zkoušel proměřit (tváří se OK), ale po kontrole dle rady - kolem starteru to bude rychlejsi než rozmotat a hledat - to nastane az když chyba zmizí
, O víkendu to rozhodim a dám výsledek.
roman1648: Starter točí normálně. Žádné změny v rychlosti a plynulosti jsem nepostřehnul - jediné jak jsem psal - když se objeví chyba, tak točí déle ( jednotky sekund) než nastartuje.
Děkuji
Tomas.cz: Zkusím tedy provizorně dát tři nové kablíky od čidla napřímo do RJ. Sice jsem je zkoušel proměřit (tváří se OK), ale po kontrole dle rady - kolem starteru to bude rychlejsi než rozmotat a hledat - to nastane az když chyba zmizí

roman1648: Starter točí normálně. Žádné změny v rychlosti a plynulosti jsem nepostřehnul - jediné jak jsem psal - když se objeví chyba, tak točí déle ( jednotky sekund) než nastartuje.
Děkuji
Tam stačí rozmotat ten ohyb, cca 40cm a když, tak je to vidět hned, aspoň si můžete hned ověřit že je či není závada zde.
-
- Aktivista
svítí ti kontrolka motoru?
Tomas.cz : Svazek jsem dneska nakonec rozbalil skoro celý (začal jsem pod filtrboxem a skončil až u čidla - kabliky jak nové v celé délce) - nicmé rovnou jsem natahnul při zpětném motání tři nové až k ŘJ, zitra to zkusim nahrdit. Rozmotáním a zamotáním celého svazku se nic nezměnilo. Všechny kostřící body, co byly cestou (motor, pod baterii atd očištěny), konektory taktéž - vše, co přišlo podruku
slovacek.milos: Ano rozsvítí se jen kontrolka ASR, které většinou při dalším startování zas zhasne.
Ještě jsem dneska zkoušel dílenskou příručku - diagnostika - hodnoty kanálu 12, hodnoty 3 a 4. Obrázky přikládám. Přišel jsem na to, že pokud se při startování chyba neobjeví tak ve 3. poli mám hotnotu 27 a ve 4.poli 87 (což je dle DP správně). Pokud se ale objeví chyba tak mám ve 3.poli 87 a ve 4.poli 27. (přikládám foto chyby a hodnot DP). Nazkoušku jsem čidlo odpojil úplně a to pak ve 3. i 4. poli hodnoty zcela chybí. Z toho usuzuji, že hodnoty se zobrazují aktuální.

slovacek.milos: Ano rozsvítí se jen kontrolka ASR, které většinou při dalším startování zas zhasne.
Ještě jsem dneska zkoušel dílenskou příručku - diagnostika - hodnoty kanálu 12, hodnoty 3 a 4. Obrázky přikládám. Přišel jsem na to, že pokud se při startování chyba neobjeví tak ve 3. poli mám hotnotu 27 a ve 4.poli 87 (což je dle DP správně). Pokud se ale objeví chyba tak mám ve 3.poli 87 a ve 4.poli 27. (přikládám foto chyby a hodnot DP). Nazkoušku jsem čidlo odpojil úplně a to pak ve 3. i 4. poli hodnoty zcela chybí. Z toho usuzuji, že hodnoty se zobrazují aktuální.
Naposledy upravil(a) Ladis001 dne 26 dub 2024, 21:40, celkem upraveno 1 x.
Raz som riešil octaviu 2 motor BKD a ta občas nechcela chytať za tepla taktiež vyhadzovalo chybu "snímač polohy vačky -nverohodný signál" pomohla až výmena snímača za originál predtým tam boli nejake náhrady
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE
Tady, bohužel už vyzkoušeny dva nové + jeden ze stejného motoru, ale jiného auta - originál. Žádná změna. A obráceně Bosch, který tady vyhazoval tuto chybu jezdí už cca 3 týdny v jiném autě ( také BFQ), bez jediného problému.
Skus druhu jednotku motoru
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE
Sakra škoda, čekal jsem něco že kabeláž ke snímači byla jen na dvou drátkách a jak se za ní vezme se přeruší úplněLadis001 píše: ↑26 dub 2024, 18:56 Tomas.cz : Svazek jsem dneska nakonec rozbalil skoro celý (začal jsem pod filtrboxem a skončil až u čidla - kabliky jak nové v celé délce) - nicmé rovnou jsem natahnul při zpětném motání tři nové až k ŘJ, zitra to zkusim nahrdit. Rozmotáním a zamotáním celého svazku se nic nezměnilo. Všechny kostřící body, co byly cestou (motor, pod baterii atd očištěny), konektory taktéž - vše, co přišlo podruku![]()

Jsou-li snímače ok díky kombinacím a kabeláž, pak aby jak píše Romek nebyla na řadě řj.
Několikrát jsem ty jenotky už taky měnil,různé projevy, ty auta mají léta a nic nevydrží věčně
-
- Nováček
Ladis001 píše: ↑24 dub 2024, 08:27 Hezký den.
Tomas.cz: Zkusím tedy provizorně dát tři nové kablíky od čidla napřímo do RJ. Sice jsem je zkoušel proměřit (tváří se OK), ale po kontrole dle rady - kolem starteru to bude rychlejsi než rozmotat a hledat - to nastane az když chyba zmizí, O víkendu to rozhodim a dám výsledek. dokumentni sistem
roman1648: Starter točí normálně. Žádné změny v rychlosti a plynulosti jsem nepostřehnul - jediné jak jsem psal - když se objeví chyba, tak točí déle ( jednotky sekund) než nastartuje. mini blagajna na telefonu
Děkuji
Zdá se, že jsi provedl několik kroků, abys identifikoval problém s vozidlem.
Ahoj, řeším stejny problem na své jednickove Octavii se stejnym motorem. Chybový kod P0341. Někdy se objeví, někdy zase ne, ale je to většinou po takovém “nepovedenem” startu, kdy ten motor nenaskoci, tak jak by asi měl (trosku se zakucka jakoby). Sám jsem měnil sensor za nový a závadu to nevyresilo. Přesunul jsem auto teda do servisu a tam mi řekli, ze jim to hodilo vadu na snímači klikové hřídele - oprava přes 3000,- a závadu to nevyresilo. Momentálně nevím co s tím teda. Vyresil si ten problem na svém aute? Pomohla jedna z rad co se tu objevily? Diky
-
- Aktivista
vzpomínám že jsem našel problém třeba v konektoru do kterého se zasunuje konektor ze snímače, na výstupu zelenina v drátku, okem nebylo nic vidět,
zjisti piny v konektoru řj motoru napoj +- pak u snímače dej žárovku 55 W a hýbej s kabeláží
zjisti piny v konektoru řj motoru napoj +- pak u snímače dej žárovku 55 W a hýbej s kabeláží