RC Auta

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Fantik
Aktivista
Odpovědi: 0

RC Auta

Příspěvek od Fantik »

Má tu někdo zkušenosti s RC Buggy se spalovacím motorem?

Jaká značka je dobrá na co si dát pozor atd ;)
boobika
Aktivista

Příspěvek od boobika »

Mám Carson 10th Thor a HPI Bullet ST (není to přímo buggy, ale podobné ano - jedno je truggy a druhý stadium truck). Kvalita drtivě rozdílná ve prospěch HPI. Toho Carsona mám spíš už jen tak ze srandy, aby se nemusel "bát". Vyjel jsem na něm 1,5litru nitra a lehla ojnice, 2 komplet diferenciály a popraskané trochu nekvalitní plasty nepočítám. U HPI mám vyjeto cca 8litrů nitra a zatím bez problému (akorát se vyklechtal šroub držící rameno).
Na které značky si dát pozor poznáš úplně snadno. koukni se na cenu podobných aut a uvidíš to hned. Např. ten Carson stál 3,5t a HPI 9t. Pak už jen dobré palivo, dalších plno serepetiček a budeš spokojený. Hlavně počítej, že auto nenajede 500tkm (LOL)

Video pro inspiraci (není moje)
http://www.youtube.com/watch?v=_OUF5RBJ ... re=related
a
http://www.youtube.com/watch?v=EnFnNtKx ... re=related
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Měřítko <1:10, 1:10 nebo 1:5? Cenová relace?
RTR nebo chceš stavět?

V RTR je HPI celkem OK.... Carson je "rádoby značka" :D

Mimochodem trváš na spalováku? Co takhle střídavá elektrika?
GIV Variant TDi ???kW
Fantik
Aktivista

Příspěvek od Fantik »

No spíš RTR
S měřítkem si nejsem úplně jistej ale asi 1:10 - 1:5
Asi do 20tis.kč

Netrvám spíš zjišťuju výhody nevýhody náklady na provoz a tak.

Nechám si poradit ;)
boobika
Aktivista

Příspěvek od boobika »

pokud budeš u auta max. využívat jeho možnosti, tak náklady na provoz nejsou malé. když s ním budeš poprcávat po louce, bude to jiné, než když ho protáhneš někde "v terénu".

měřítko vozu si musíš vybrat sám. 1:10 je dlouhý cca 50cm. třeba 1:5 je na takové obyč. pobavení podle mne moc velké. ještě se dělají 1:8. pokud máš někde v okolí rc prodejnu, zajdi se podívat.

s elektrikou můžeš jezdit v podstatě celoročně (samozřejmě ve vodě a sněhu to není nej), v délce jízdy jsi limitován pouze nabitím, resp. počtu akupacků (ovšem není problém pořešit i dobíjení v terénu), nemusíš nic seřizovat před jízdou, taky můžeš jezdit třeba i mezi barákama aniž by to někoho rušilo a taky má elektromotor lepší rozběh a dosáhne snad i vyšší rychlost (což u buggy není to hlavní)

s nitrem se dá jezdit jen do určité teploty (myslím chladno), kterou lze lehce posunout vhodným "zateplením", takže min. přes zimu se nesvezeš. při každé jízdě musíš motor seřídit (bohatost, volnoběh) a v podstatě i během jízdy s tím, jak se mění teplota vzduchu. u nitra jsi v jízdě limitovaný jen výdrží baterek pro přijímač a serva (kvalitní vydrží dost) a samozřejmě množstvím paliva. nelze s tím taky lítat někomu pod oknama, protože auto docela řve. a to je taky to, co se aspoň mě na tom líbí - zvukový projev, kouř, ale i to seřizování, zkrátka jak s velkým autem. je to sranda (noteeth)

teď finance
po samotné koupi auta (např. 10t), tak záleží samozřejmě na pohonu. pro elektro musíš koupít akupack(-y) pro pohon (cca 600-700/ks), baterky do vysílače (většinou 8ks cca do 500), nabíječku (1t-3t dle funkcí). pro nitro taky baterky do vysílače, do přijímače (další 4ks za 200), palivo (počítej 600kc/2.5litru a spotřeba není malá), žhavičku, tankovací láhev, nářadí (to samo i pro elektriku), oleje na filtr a po jízdě (cca 80/lahvičku).... všechno to pěkně po desítkách až stovkách korun naskakuje.

ale je to celkově sranda a lepší prachy projet v rc, než profetovat.

popřemýšlej tedy co by se ti líbilo (pohon a měřítko), k čemu to budeš používat a pak už je to snadné - jenom budeš platit. (LOL)
bombastiq
Aktivista

Příspěvek od bombastiq »

http://www.youtube.com/watch?v=QaSjoo6u ... re=related

nechceš tuhle kurv* ?? známej ji má a asi ji chce prodat
kdyžtak ti dám na něj číslo do sz
zabil s tim psa (nějakýho jokšíra či co ) (rofl) od tý doby se toho bojí
--775914666--stačí zavolat :) , Berlingo 1.9D Prasečák + MB-OM604 SUPERTURBODIESEL
Fantik
Aktivista

Příspěvek od Fantik »

No jsem z vesnice tak by hluk nemusel zase tak moc sousedy obtěžovat, v nejhoršim mám kousek od baráku starou pískovnu kde by se dalo řádit.

Nitro si teď pořídil kamarád a neni to podle představ, provoz je nákladnější.

Chtěl by jít do něčeho takového : http://www.rcguru.cz/hmhi4054-26lcd-him ... 6ccm-d4071

Což se líbí i mě.
boobika
Aktivista

Příspěvek od boobika »

no proč ne, když si to chceš koupit ;) himoto je dobrá značka.
jinak tohle je už benzinový, ne nitro
Fantik
Aktivista

Příspěvek od Fantik »

boobika píše:no proč ne, když si to chceš koupit ;) himoto je dobrá značka.
jinak tohle je už benzinový, ne nitro
Jj vim že to je benzin, proto jsem tam psal že nitro bude asi trochu nákladnější s tim provozem.

Netvrdim že musim koupit zrovna tohle zajímá mě názor lidí co to už maj a jejich postřehy. ;)
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Cítím to podobně jako psal boobika :)

1:5 s benzínem už je trochu jiná liga, ve Slavkově máme RC okruh a ty "silniční autíčka" chodí přes kilodvacet. Buggy 1:5 jsem vodil jen jednou a abych řekl pravdu, tak mě víc baví 1:10... je to takové hravější, na daném prostoru obratnější, menší setrvačnost,...
Nadruhou stranu 1:5 je dobrá na image... a pokud máš za barákem pískovnu... tak tě prostor limitovat nebude...

Nitro je opravdu trochu víc starostí, údržba, nastavování, čištění... ale zase ta vůně :D Jezdit za baráky je fakt problém...

Osobně teď jezdím střídavou elektriku 1:10 a pokud chceš hlavně jezdit a jezdit, minimalizovat čas na údržbu, tak je to oproti spalovákům jasná volba. Ale opravdu stříďák, je to obrovský rozdíl oproti klasickým stejnosměrným motorům... stříďák se zase dále přiblížil k výhodám spalováků a zachoval si výhody elektriky...
Několik LiPol aku z Dealextreme po cca 20USD a není co řešit...

Zkus se někde domluvit a vyzkoušej si stříďák... já osobně jsem si již vybral (pravda na misce vah byl i čas na rodinu).... pokud máš čas, chceš "ladit" atd., tak je spalovák super věc... a ta vůně... no nostalgie... zamačkávám slzu 8)
GIV Variant TDi ???kW
Fantik
Aktivista

Příspěvek od Fantik »

A jaká je zhruba výdrž baterek na tý střídavý elektrice?

U nás to tu moc lidí nemá, zkusim pozjistit kde je nejblíž nějaká slušná prodejna.
Fantik
Aktivista

Příspěvek od Fantik »

pancerv
Přispěvovatel

Příspěvek od pancerv »

zdar mam savage x 4 ,6 pc cca 16000 + doplnky 5000 mam ho cca 4 roky a cca za 2,5 roku sem se na to vysral stoji to vic jak udrzba auta mi lezi v skriny je to super vecicka ale dyz stim chces krosit tak 2x tejdnu tak se to zacne celkem srat pocinaje diferakama pres ozubeny kolecka , skoro vsechny rc auta chtej este natunit , pak dyz vse funguje jak ma tak to jede skoro 80km/h ale prave je pak problem to uridit vydrzi to sice dost ale obcas uleti kolo , je to spis votom ze to davas porad dohromady ,pak chvilku jezdis ,ty benzinaky se musi hodne pecovat ,a neni to rozhodne prijit k tomu jak ke svimu tdicku a nastartovat se to musi porad trosku ladit , a nahradni dily stojej docela ranec za picoviny ale pro nakyho fandu do motoru to je dobry proste tam je male jednovlec s vykonem cca 3HP nadrz karbec jak malej fichtl
SuperbII combi 4x4 125kw
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Fantik píše:A jaká je zhruba výdrž baterek na tý střídavý elektrice?
Záleží na modelu (hmotnosti), na použitém motoru (výkon/příkon), terénu, stylu zacházení... a samozřejmě na kapacitě akumulátoru.
Má 1:10 s aku okolo 3Ah jezdí tak 10-15minut (nyní prodávají i 5Ah za cca 30USD). Obecně lze říci, že oproti stejnosměrným motorům ve stejném šasi se doba jízdy prodloužila o třetinu až polovinu... nebo neprodloužila, ale je to úplně jiná palba (noteeth)
Mám tam motor, co žere nominálně cca 20A a na tu 1:10 je to... dobré... no dovedu si tam představit něco ještě trochu silnějšího cca 35A, což by pak s aku 5Ah bylo zase těch cca 10-15 minut jízdy...

Používám Lixx aku a doba nabití cca 30min (záleží kolik "C" koupíš), reálně otestováno cca 120cyklů (reference 150-300). Protože to pro mne byla nové technologie a chtěl jsem to vyzkoušet a nenacpat do toho ranec, tak jsem nakoupil aku na Dealextreme i s nabíječkou (z 12V-auto nepotřebuji zásuvku, případně + trafo 230/12) za pár šupů a ukazuje se, že v tomto případě nemá smysl zbytečně kupovat "značkové" a drahé (porovnáno se "značkovými" kolegy)... stejně ty akumulátory vyrábí pouze tři fabriky v Číně pro celý svět (i pro Sony atd.)
Dokonce i regulátor a motor jsem objednal z Činy, protože jsem nekupoval nové auto, ale dělal přestavbu odladěného auta z ss na st... no ono vlastně všechno, co se prodává je čína... akorát obchodníky "označkovaná a namaštěná"... pravda u některých výrobků trochu hlídají kvalitu...

Jinak Savage je OK (znám pouze spalovák)... díly dostupné atd.

Pokud se teprve budeš učit, tak počítej s tím, že něco rozbiješ... ono i když to umíš, tak se tomu občas nevyhneš.... prostě to lítá cca 40-70km/h... urvané kolo, rameno... nechat řídit děti pouze se zatrimovaným maximem plynu (fakt to je "zbraň" a ne hračka)
GIV Variant TDi ???kW
Fantik
Aktivista

Příspěvek od Fantik »

No tak se začínám víc přiklánět k tomu stříďáku, aspoň podle toho co tu píšete tak to neni tak náročné na údržbu a provoz.

Je mi jasný že občas něco umře, ale když jsem na videách koukal co s tim dělali tak to vydrží celkem dost.

Celkem se mi zamlouvá tenhle: http://www.savage.cz/cz/zbozi/rc-modely ... serii.html

Ale zase pokud k tomu koupim dvě sady baterek (http://www.savage.cz/cz/zbozi/rc-bateri ... -mama.html ) + nabíječ a zdroj tak jsem v tom za 30tis.

Jak tu píšeš že stejně je skoro vše z číny tak nedá se to obědnat rovnou celý odtamtud?
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“