Jendo, veci se daji delat spatne, dobre a nebo nejlip - ja zminoval ten treti zpusob. A ver mi, ze nemam duvod lhat, kdyz Ti reknu, ze precizni dovyvazeni ma velky dopad na zivotnost, nabeh i vykon turba - tento poznatek vim ne na zaklade toho, ze by mi nekdo vymyl mozek ale na zaklade reakci zakazniku (kteri se vzajemne neznali).
"Nedovyvazeni" od vyrobce je pomyslne umisteni "kurvitka" - oni nemaji potrebu, aby turba vydrzela naveky, oni chteji take prodavat turba jako nahradni dily, uz pominula doba, kdy slo vyrobcum o to, aby veci vydrzely naveky
Co se zaruky tyce, tak zalezi na zpusobu, jak se k tomu nasledny turboservis chova (mluvim o zpusobu dovyvazovani a opracovani). Ohledne zaruky, co se nejakeho znaceni tyce, tak nevim, jak jinde, ale u mnou zminovane firmy pouzivaji magnet a jeho ucinek zahy pomine, takze zadne barvy apod.
A s tim, co jsi napsal v poslednich dvou odstavcich vice, nezli souhlasim ... ostatne proto jsem napsal "ptejte se, co je mysleno pod pojmem repase". Je mi znam nejeden pripad, kdy na novem hybridu byly pouzity stara loziska, nebyla osetrena hridelka. Zazil jsem i, ze byl compressor obraben (a tim myslim lopatky, nikoliv stred!).
Pro spekulanty: vyvazovani turba neni vydelecna cinnost, protoze za dobu, kterou tomu clovek musi venovat (aby to bylo opravdu precizni), by si repasovanim a prodejem noveho turba vydelal vice ... takze toto moje doporuceni neni motivovane zvysenim obratu jmenovane firmy, ale je to ciste dobre minena rada.
Mrzi me, ze jsem si nezaarchivoval grafy z vyvazovani nove GT2559V, kterou jsem kdysi koupil od Stingraye (jako udajne turbo na minimalne 300 koni). Ano, bylo to v mezich toleranci stanovenych Garrettem, nicmene, po dovyvazeni to bylo vyrazne lepsi a hlavne do vyssich otacek - a to je pri nasich aplikacich, kdy mame vyssi pozadavky na vykony turbodmychadel potrebne.
... vzhledem k tomu, ze toto turbo budu prodavat, tak jsem minuly tyden nechal Olega udelat graf z dovyvazovani, abych mohl dokumentovat stav turba nejakym hmatatelnym zpusobem, takze az ho budu mit, tak ho zde postnu (kdybych zapomnel, tak me upozornete).
Jinak co se "svalovani viny na uzivatele tyce", tak ono to mnohdy byva oboustranne a co mi Oleg povida, tak Cesi jsou pravem mnohdy nazyvani narodem vycuranku. Pozna, kdy bylo neco v neporadku s mazanim (at uz spina, stari pripadne nevhodny olej, nedostatecne mnozstvi nebo jeho vysoka teplota) nebo kdyz neco vlitlo do sani pripadne tam byly vysoke teploty. Mnoho chytrolinu si mysli, ze kdyz to oni nevidi na zkompletizovanem turbu, tak ze to automaticky on po rozebrani nepozna nebo to proste jen tak zkousi ... takze kazda mince ma sve dve strany.